ßßß
Skusiłam się dzisiaj na fried rice z kurczakiem, ale zamiast tradycyjnej piersi kurczaka użyłam w tym daniu odfiletowane udka. Nie myślcie, że je samma filetowałam jak mój biedny brat. W Szwecji odfiletowane udka z kurczaka można kupić dopiero od kilku lat, a to za sprawą Nigelli, która w swoich przepisach często stosuje takie mięso. Jeśli macie problemy ze zdobyciem filetów, to zatrudnijcie mężów do odfiletowania, tak jak to zrobiła moja bratowa.Głównym składnikiem tej potrawy jest jak najbardziej ryż, koniecznie długoziarnisty, u mnie zawsze basmati. Ryż musi też odparować za nim zostanie wymieszany z resztą składników, bo inaczej będzie paćka.Fried rice zawiera również mnóstwo warzyw, które można skomponować według własnego uznania. Pyszny, szybki obiad, który na pewno będzie wam smakować!
Składniki:5/6 porcji4 ½ dl ryżu basmati,600 g odfiletowanych udek z kurczaka2 łyżeczki zielonej pasty curry2 łyżki pokrojonego w kostkę świeżego imbiru2 łyżki jasnej soi, tajlandskiej200 g pieczarek3 małe papryki w różnych kolorach1 mały por3 ząbki czosnku1 mała puszka słodkich kasztanów1 czerwona chili3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki oleju do smażenia3 jajkaWykonanie:Ugotuj ryż na sypko i pozostaw do oparowania.Udka kurczęce podziel na mniejsze kawałki i usmaż na oleju z dodatkiem, curry i imbiru.Paprykę i chili oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Obrany czosnek, pieczarki i por pokrój w plasterki. Dodaj warzywa do kurczaka i smaż al dente.Teraz dodaj odparowany ryż, soję, wymieszaj i smaż wszystko razem. Gdy już fried rice jest gorący, dodaj posiekaną pietruszkę i rozmącone jajka. Mieszaj energicznie i smaż, dopóki jajka się nie zetną.Podawaj fried rice posypany pietruszką lub kolendrąPolecane przepisyKurczak po chińskuWraps z grillowanym kurczakiemQuinoa stir fry z brokułami i kurczakiemSzpinakowe crepes z kurczakiemPierożki francuskie z resztek obiadowych