Wykonanie
Szybkie, smaczne i sycące. Dodam jeszcze, że zdrowe. Polecam artykuł o właściwościach
kaszy gryczanej na stronie: www.naturalna-medycyna.com.pl .

1
brokuł ok. 500 g,2
jajka,
bułka tarta,
papryka chilli,
sól,
pieprz,100 g
kaszy gryczanej,200 g
pieczarek,kawałek
pora,2 ząbki
czosnku,
olej rzepakowy,1 łyżka
masła,3 łyżki
natki pietruszki.
Brokuła umyłam, podzieliłam na różyczki i przez chwilę gotowałam na parze, żeby był al dente.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam na ćwiartki, obsmażyłam na
oleju wraz z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
porem pokrojonym w cienkie plasterki. Podsmażone
pieczarki posoliłam, a pod koniec smażenia dodałam
masło.Różyczki
brokuła maczałam w rozbełtanych jajkach, do których dodałam
sól,
paprykę chilli i
pieprz, a następnie w
bułce tartej. Smażyłam na rozgrzanym
oleju do momentu przyrumienienia
bułki, czyli bardzo krótko. Ewentualny nadmiar
oleju można odsączyć, kładąc usmażone
brokuły na chwilę na ręczniku papierowym.Ugotowaną
kaszę wrzuciłam na patelnię do
pieczarek, wymieszałam i dodałam
natkę pietruszki.Do takiego dania podaję surówkę ze startego
ogórka kiszonego,
jabłka i
cebuli z dodatkiem
majonezu.