ßßß
składniki100g kaszy gryczanej Kupiec300g piersi z kurczaka100g pieczarek1 cebulka czerwona1 jajko2 plastry sera topionego z szynka Lactima.zioła prowansalskiepieprz do smakuchilli do smaku2 ząbki czosnkuolej rzepakowy Rapsomasło klarownekiełki brokuła.natka pietruszki.
WykonaniePierś z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy ziołami, pieprzem i chilli odstawiamy w chłodne miejsce. Kaszę gryczaną gotujemy al dente. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wkładamy kawałki piersi, pokrojoną cebulę i czosnek smażymy kilka minut.Smażone pieczarki.Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Na patelnię wkładamy pieczarki smażymy do odparowania wody następnie dodajemy łyżeczkę masła smażymy dodajemy natkę pietruszki.Przygotowanie zapiekankiDo miski wkładamy kaszę, przesmażoną pierś z kurczaka z cebulą, pieczarki, jajko, natkę pietruszki dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku pieprzem, chili i ziołami. Masę przekładamy do naczynia do zapiekania na wierzchu układamy ser topiony z szynką. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180stopni na 25-30 minut.