Curry indyjskie z kurczakiem i warzywami to proste curry, które można ugotować szybko bez nadmiernego uganiania się za orientalnymi przyprawami . Wydaje mi się, że dzisiaj każda polska gospodyni ma swojej kuchennej spiżarni takie przyprawy orientu jak curry i imbir czy pieprz kajeński .Curry robię często, bo lubimy takie jedzonko. Poza tym zawiera ono mnóstwo warzyw, więc samo zdrowie.Składniki:Przepis na 5 porcji:3 piersi z kurczaka, około 400 g300 g pieczarek, świeżych2 papryki, w różnych kolorach1 por5 dl buljonu z kurczaka1 dl gęstej śmietany3 ząbki czosnku2 liście laurowe2 łyżki posiekanej natki1 łyżka oleju do smażenia1 łyżka curry1 lyzeczka imbiru w proszku1 łyżeczka kurkumy½ łyżeczki pieprzu kajeńskiegoWykonanie:Podziel kurczaka na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju wraz z przyprawami.Pokrój paprykę, pora i pieczarki na drobne kawałki, posiekaj czosnek.Dodaj warzywa do kurczaka i również podsmaż. Zalej wszystko buljonem i gotuj przez 30 minut.Pod koniec gotowania dodaj posiekaną pietruszkę i śmietanęDanie oczywiście najlepiej smakuje z ryżem na sypko typu basmati.Polecane przepisyOrientalne ziemniaki z kurkami na ostroKurczak po tajsku z chrupiącymi warzywamiSzybkie wegetarianskie curry z ciecierzycaKurczak marynowany w tandoori z grila