Wykonanie
Dzisiaj kolejny obiad z
kurczakiem, pałki kurczęce w sosie
curry . Bardzo lubię tą potrawę i robię ją zarówno z piersią kurczęcą jak i udkami. Wspaniałe danie do
ryżu lub bulgur. Bardzo aromatyczny sos z dodatkiem,
curry,
kurkumy i kajeńskiego
pieprzu jak również świeżego
imbiru, czyli praktycznie wszystko co zawsze mam pod ręką.

Pałki kurczęce w sosie
currySkładniki: na 4 porcje8 pałek z
kurczaka250 g
pieczarek1
por1
czerwona papryka1 łyżeczka
sambal oelek1
cebula2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszki150 ml słodkiej
śmietany2 łyżki creme fraiche150 ml
bulionu z kurczaka2 łyżeczki
curry w proszku1 łyżeczka
kurkumy½ łyżeczki kajeńskiego
pieprzu2 łyżki
imbiru , świeżo startego1 duży
liść laurowy2 łyżki
oleju do smażenia
sól do smakuliście
bazylii do dekoracji

Oprósz pałki
solą, kajeńskim
pieprzem i zrumień na
oleju. Obierz i pokrój
pieczarki,
cebulę i
paprykę w kostkę, a
por w krążki. Podsmaż warzywa na patelni i przełóż do
mięsa. Dodaj
curry,
kurkumę,
sambal oelek,
imbir i
liść laurowy i zalej
bulionem. Gotuj aż
mięso będzie miękkie, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj
śmietanę i creme fraiche oraz
natkę. Podaj danie z
ryżem ugotowanym na sypko lub jakąś
kaszą np. bulgur.Polecane przepisyTikka
masala – eksplozja smaków
Kurczak w pistacjowej panierce
Curry sos z
kurczakiem i warzywamiPrzepis na szybki sos do
makaronuKotleciki mielone z
kurczaka w
pomidorowym sosie