ßßß
Pałki kurczęce w sosie currySkładniki: na 4 porcje8 pałek z kurczaka250 g pieczarek1 por1 czerwona papryka1 łyżeczka sambal oelek1 cebula2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki150 ml słodkiej śmietany2 łyżki creme fraiche150 ml bulionu z kurczaka2 łyżeczki curry w proszku1 łyżeczka kurkumy½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu2 łyżki imbiru , świeżo startego1 duży liść laurowy2 łyżki oleju do smażeniasól do smakuliście bazylii do dekoracji
Oprósz pałki solą, kajeńskim pieprzem i zrumień na oleju. Obierz i pokrój pieczarki, cebulę i paprykę w kostkę, a por w krążki. Podsmaż warzywa na patelni i przełóż do mięsa. Dodaj curry, kurkumę, sambal oelek, imbir i liść laurowy i zalej bulionem. Gotuj aż mięso będzie miękkie, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i creme fraiche oraz natkę. Podaj danie z ryżem ugotowanym na sypko lub jakąś kaszą np. bulgur.Polecane przepisyTikka masala – eksplozja smakówKurczak w pistacjowej panierceCurry sos z kurczakiem i warzywamiPrzepis na szybki sos do makaronuKotleciki mielone z kurczaka w pomidorowym sosie