Wykonanie
Uwielbiam
makaron i już. Bardzo często pojawia się on w mojej kuchni pod różną postacią, to na słodko, to na wytrawnie w zależności od mojego humoru i smaków, na które akurat mam ochotę. Za co kocham
makaron - za smak, za kształty, za możliwość tworzenia wielu ciekawych dań, za szybkość w przygotowaniu. W październiku obchodzimy Światowy Dzień
Makaronu, co prawda dopiero 25 października, ale ja już dzisiaj zapraszam was na
makaronowe dania, na
makaronowe wariacje w kuchni. Jedno jest pewne, z
makaronem można poszaleć i mi nigdy się nie znudzi. Dzisiaj mam dla was
makaron z pysznym,
dyniowym sosem. Jako, że teraz szaleje również z
dynią to i sos z niej zrobiłam.
Jejku jakie to wyszło pyszne, mówię wam naprawdę super. Koniecznie taki sobie zróbcie i jestem pewna, że będzie wam smakował.Miłego poniedziałku wam życzę.Składniki:- opakowanie
makaronu mini rurki od Lubella- 500 g dyni (waga po obraniu)- 3 łyżki
śmietany-
sól,
pieprz- łyżka
oleju- szczypta
kurkumy- pół łyżeczki
imbiru- pół łyżeczki
curry- szczypta
chilli- 2 ząbki
czosnku- kilka listków świeżej
bazylii- 100 g
kabanosówDynię wydrążamy i kroimy na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy
olejem i posypujemy
solą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, grzanie góra-dół, temperatura 180 stopni, czas 30 minut. Następnie odstawiamy, aby wystygła i obieramy ze skórki.
Dynię miksujemy blenderem i dodajemy do niej
śmietanę, przyprawiamy
solą,
pieprzem,
imbirem,
curry,
kurkumą i
chilli. Dodajemy wyciśnięte ząbki
czosnku i posiekane listki
bazylii.
Kabanosy kroimy na kawałki i lekko przesmażamy na patelni, dodajemy sos i podgrzewamy.
Makaron gotujemy all dente we wrzącej, osolonej wodzie. Przekładamy go do sosu i mieszamy. Przekładamy na talerze i posypujemy posiekaną
bazylią.Smacznego.Przepis bierze udział w konkursie "Świętuj z Lubellą Światowy Dzień
Makaronu". Trzymajcie za niego kciuki. Nam bardzo smakowało takie danie, mam nadzieję, że wam również będzie.#ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #lubellauwielbiam #świętujzlubellą #makaronlubella