ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa z klopsikami

Zupa pieczarkowa z klopsikami

nazwa

Wykonanie

« Pasta jajeczna z papryka i ...
Tosty z pieczarkami »
Nie wiem, czy wiecie, ze dzis Swiatowy Dzien Ksiazki? A wczoraj byl Dzien Pieczarki! Moja pieczarkowa propozycja :)
Dla 6 osob:
1 marchewka
1 pietruszka
kawalek pora
po 2 lyzki oleju, smietany, oraz tartej bulki
500 g pieczarek
1,5 l bulionu
lisc laurowy
250 g mielonej lopatki wieprzowej
1 jajko
natka z pietruszki
sol, pieprz
Marchewke i pietruszke obrac, zetrzec na tarce jarzynowej. Selera obrac i pokroic na plasterki. Na patelni rozgrzac lyzke oleju, podsmazyc warzywa. Pieczarki oczyscic, pokroic na plasterki, dodac do warzyw i dusic przez kilka minut. Przelozyc do garnka, zalac bulionem, dodac lisc laurowy. Gotowac na niewielkim ogniu przez 20 minut. Mieso wlozyc do miski, dodac jajko, tarta bulke, oraz 2-3 galazki drobno posiekanej natki pietruszki. Doprawic sola i pieprzem, wyrobic na gladka mase, z ktorej uformowac male klopsiki. Usmazyc na pozostalym oleju. Zupe zmiksowac dodac smietane, wlozyc klopsiki.
Przepis u czestniczy w akcji:
Przepis z: "101 przepisow Swiata Kobiety" Tom 36 09/2013
środa, 23 kwietnia 2014, karto_flana
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/04/Zupa-pieczarkowa-z-klopsikami.html