Wykonanie
Semla czyli szwedzka
bułka maślana nadziewana marcepanem i
bitą śmietaną. Są to bułeczki
drożdżowe pieczone z dodatkiem
kardamonu i
masła. Mięciutkie i puszyste jak brioszki. Semla piekę raz do roku aby zadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu.

Tym razem upiekłam semla
kokosowe.
Bitą śmietanę doprawiłam
kokosowym likierem. Do
drożdżowego ciasta dodałam
kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z
cukrem i wymieszałam ze zmielonymi
migdałami. Wypasiona
maślana bułka ! Komu jedną?

Szwedzka semlaSkładniki:16 sztuk500 g
pszennej mąki20 g świeżych
drożdży50 g
kokosowych wiórków1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu1
żółtko250 ml podgrzanego
mleka, 37ºC100 g
cukrusok i otarta skórka z jednej
limonki70 g
masła, miękkiego½ łyżeczki
soliNadzienie1
białko80 g
cukru100 g
migdałów300 ml
śmietanki do ubijania + 1 łyżka
cukru pudru3 łyżki
likieru kokosowego, u mnie
malibucukier puder do posypania

Rozpuść
drożdże w podgrzanym
mleku. Dodaj po kolei
cukier,
wanilię, otartą skórkę i
sok z limonki,
kokosowe wiórki,
mąkę i
żółtko. Zagnieć ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego
masła i
sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto złóż kilka
razy w kopertę. Przykryj miską na 10 minut, a następnie podziel na 16 równych bułeczek. Ułóż na blasze w odstępach, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym
jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na termoobiegu. Piecz bułeczki przez 10 – 12 minut, aż będą rumiane. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.Przygotuj nadzienie. Ubij
białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać
cukier po jednej łyżce. Piana powinna być puszysta i lśniąca. Dodaj zmielone
migdały i wymieszaj. Ubij
śmietanę dodając
cukier i
kokosowy likier. Zetnij wierzch każdej bułeczki. Ułóż łyżkę
migdałowego nadzienia na środku
bułki. Napełnij rękaw cukierniczy, zakończony tylką,
bitą śmietaną. Wyciśnij sporą porcję
śmietany i przykryj odciętym uprzednio wierzchem. Posyp bułeczki
cukrem pudrem.Polecane przepisyTłusty czwartek po szwedzkuSzwedzkie kladdkaka walentynkowe
Szafranowe bułeczki nadziewane
waniliowym krememBułeczki
cynamonowe z
dyniowym nadzieniemSzwedzkie
ciasteczka karmelowe, kolasnittar