ßßß
Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną?
Szwedzka semlaSkładniki:16 sztuk500 g pszennej mąki20 g świeżych drożdży50 g kokosowych wiórków1 łyżeczka waniliowego ekstraktu1 żółtko250 ml podgrzanego mleka, 37ºC100 g cukrusok i otarta skórka z jednej limonki70 g masła, miękkiego½ łyżeczki soliNadzienie1 białko80 g cukru100 g migdałów300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru3 łyżki likieru kokosowego, u mnie malibucukier puder do posypania
Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy w kopertę. Przykryj miską na 10 minut, a następnie podziel na 16 równych bułeczek. Ułóż na blasze w odstępach, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na termoobiegu. Piecz bułeczki przez 10 – 12 minut, aż będą rumiane. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.Przygotuj nadzienie. Ubij białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier po jednej łyżce. Piana powinna być puszysta i lśniąca. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Ubij śmietanę dodając cukier i kokosowy likier. Zetnij wierzch każdej bułeczki. Ułóż łyżkę migdałowego nadzienia na środku bułki. Napełnij rękaw cukierniczy, zakończony tylką, bitą śmietaną. Wyciśnij sporą porcję śmietany i przykryj odciętym uprzednio wierzchem. Posyp bułeczki cukrem pudrem.Polecane przepisyTłusty czwartek po szwedzkuSzwedzkie kladdkaka walentynkoweSzafranowe bułeczki nadziewane waniliowym krememBułeczki cynamonowe z dyniowym nadzieniemSzwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar