Wykonanie

Nie ukrywamy, że
ciasta drożdżowe lubimy najbardziej.Dziś propozycja bułeczek z
kokosowym wypełnieniem.Składniki na ciasto:-4 szklanki
mąki pszennej-1
jajko i 2
żółtka oraz 1
jajko do smarowana-4 dkg
drożdży-2 łyżki
cukru-250 ml ciepłego
mleka-7 dkg
masła-szczypta
soli-ekstrakt
waniliiSkładniki masy kokosowej:-20 dkg
wiórków kokosowych-200 g słodkiej
śmietanki-2/3 szklanki
cukru trzcinowego-1
białko jajka
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy 1/4
mleka, 1/2 szklanki
mąki,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Dodajemy szczyptę
soli, 1
jajko i 2
żółtka, ekstrakt
wanilii,pozostałe
mleko i stopniowo
mąkę.Wyrabiamy ciasto.Na koniec dolewamy roztopione
masło, wyrabiamy, przykrywamy ściereczkąi odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie podgrzewamy
śmietanę z
cukrem trzcinowym i mieszamy do momentu rozpuszczenia
cukru.Dosypujemy
wiórki kokosowe i mieszamy.
Białko jajka ubijamy na pianę, dodajemy do przestudzonej masy wiórkowej i mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę.

Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.

Wycinamy duże i małe krążki.Z części ciasta formujemy małe kulki.

Krążki promieniście nacinamy na brzegach i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Na dużych krążkach układamy masę
kokosową, na niej małe krążki,na nich masę
kokosową, palcem robimy centralne wgłębieniaa w nich układamy kulki z ciasta.Kiedy wyrosną smarujemy roztrzepanym
jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.



Smacznego!