Wykonanie
Być w Belgii i nie spróbować gofrów to jakby być w Paryżu i nie zobaczyć wieży Eiffla ;-). Przepisów na gofry belgijskie jest tak wiele, różnią się w zależności od regionu i w zasadzie.. nie istnieje jeden przepis na gofry belgijskie. Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège).Dzisiaj przepis na gofry brukselskie - delikatne, chrupiące, wypełnione mnóstwem kieszonek powietrza, które czynią je bardzo lekkimi. Ciasto do przygotowania gofrów jest dość rzadkie, z dodatkiem
drożdży,
wanilii, prawdziwego
masła i ubitej piany z
białek . Gofry, w przeciwieństwie do znanych Wam z blogu gofrów
drożdżowych, nie muszą leżakować z lodówce przez noc - to tylko 40 minut oczekiwania na 'ruszenie' ciasta. Charakterystyczna ich cecha to mała ilość
cukru w przepisie, podaje się je ze słodkimi dodatkami. W Belgii podawane na deser z
lodami,
owocami i
bitą śmietaną czy sosem
czekoladowym. Bardzo przypominają gofry, jakie lubicie, co często zaznaczacie w komentarzach. Gofry mają być lekkie i chrupiące - i brukselskie właśnie takie są. Nie bez znaczenia jest pieczenie ich w dobrej gofrownicy; jeśli stoicie przed wyborem porządnej, z której otrzymacie najlepsze gofry, pamiętajcie, że najlepsze są o mocy 1200W i powyżej, obrotowe - w takich gofry będą równo wyrośnięte z każdej strony.Bardzo polecam do wypróbowania, my już je pokochaliśmy!Składniki na około 10 gofrów:180 ml (g)
wody gazowanej210 ml (g) letniego
mleka 3,2%3 g suchych
drożdży lub 6 g
drożdży świeżych1 łyżeczka pasty (lub ekstraktu) z
wanilii2 duże
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie1 łyżka
cukruszczypta
soli270 g
mąki pszennej np. tortowej90 g
masła, roztopionego i przestudzonegoW większym naczyniu wymieszać
wodę gazowaną,
mleko,
wanilię,
żółtka,
cukier,
sól. Dodać przesianą
mąkę wymieszaną z suchymi
drożdżami (
drożdże świeże wcześniej rozpuścić w letnim
mleku; uwaga -
mleko nie może być gorące, by temperatura nie 'zabiła'
drożdży), przestudzone
masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.Po tym czasie ubić
białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z
ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut (lub dłużej, jeśli w kuchni jest chłodno), aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza.Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Powinny ładnie się zarumienić i być chrupiące :-).Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Chef Eddy .