Wykonanie
Moja miłość do
rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk...
ciasto drożdżowe z
rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniamSkładniki;
Ciasto drożdżowe słodkie;200 ml letniego
mleka,40 g świeżych
drożdży,1/3 łyżeczki
soli,500 g
mąki pszennej,100 g
cukru,5
żółtek + 2
jajka,150 g
masła,50 g
śmietanki 36 %,Nadzienie;600 g
rabarbaru,3 łyżki
cukru trzcinowego,skórka otarta z 1/2
cytryny,ziarenka
wanilii,Kruszonka;75 g
masła,szczypta
soli,100 g
mąki,75 g
cukru trzcinowego,Wykonanie;Ciasto; Łyżkę
mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej
sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy
drożdże w reszcie
mleka z dodatkiem łyżeczki
cukru i
mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy swoją objętość.
Masło ucieramy na puszyste z
cukrem. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i po jednym
jajku ciagle ucierając.
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn. Wyrabiamy.Wlewamy
śmietankę a następnie w dwóch partiach masę
maślano-jajeczną. Wyrabiamy około 20 minut.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną
sól. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia ,aż podwoi objętość.Przekładamy na blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Nadzienie; Obieramy
rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze
skórką z cytryny i ziarnami
wanilii.Na przygotowane
ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie
owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia.Robimy kruszonkę;
cukier i
masło łączymy z
mąką i
solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek .Pieczemy około 30 minut...smacznego

źródło " Kuchnia"