Wykonanie
Klasyczne połączenie
ciasta drożdżowego, budyniu i kwaskowatego
rabarbaru jest doskonałe ! Jestem szczególnie dumna ze struktury
ciasta drożdżowego w tym przypadku, jest idealne (przynajmniej dla mnie) :) Przepis na około 13 - 15 bułeczek.


ciasto drożdżowe:450 gramów
mąki pszennej + ewentualnie do podsypania1
jajo4 kopiaste łyżki
cukru1 kopiasta łyżka
cukru z
wanilią25 gramów
drożdży3/4 szklanki
mleka w temp. ciała40 gramów stopionego, schłodzonego
masłaszczypta
solibudyń:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru (łącznie 80 gramów proszku)3 szklanki
mleka0,5 szklanki
cukru2 kopiaste łyżki
masładodatkowo:4 średnio grube łodygi
rabarbaru2 łyżki
cukru do zasypania1 rozbełtane
jajo + 2 łyżki
mleka do posmarowaniaewentualnie gruby
cukier do posypania ślimaczków
Rabarbar obrać z błonek, pokroić na plasterki, zasypać
cukrem, odstawić na około 30 minut do puszczenia soku, następnie odsączyć na sitku.Do cięcia
rabarbaru posłużyłam się Robotem Kuchennym Aura Russell Hobbs .W
mleku rozprowadzić
drożdże, dodać 1 łyżeczkę
cukru, 1 łyżeczkę
mąki, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia (około 15 - 20 minut w zależności od temp otoczenia).

Resztę
mąki przesiać z resztą
cukru,
cukrem waniliowym,
solą, wlać schłodzone, ale wciąż płynne
masło, dodawać stopniowo podrośnięty rozczyn zagniatając elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei, można lekko podsypać
mąką. Ciasto włożyć do omączonej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 40 - 60 minut, do podwojenia objętości.

W tym czasie zabieramy się za
budyń.2 szklanki
mleka zagotować z
cukrem i
masłem, w trzeciej wymieszać proszek budyniowy, wlać do gotującego się
mleka, ugotować
budyń, ostudzić tak by był wciąż ciepły, ale nie gorący (!).

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na podsypanym lekko
mąką blacie.
Potem rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm.Na wierzch równomiernie rozłożyć lekko przestudzony (ciepły, ale nie gorący)
budyń.UWAGA:
Budyń będzie się łatwiej rozprowadzał jeśli łyżkę będziemy maczać co chwilkę w gorącej wodzie.

Posypać plasterkami
rabarbaru.

Następnie dość ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego
boku.
Potem ostrym(!) nożem pokroić na 13 - 15 plasterków (chodzi o to, by nie dociskać ciasta podczas krojenia).

Każdy z nich delikatnie przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 5 - 6 cm odstępy, bułeczek nie odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (zanim wykonamy wszystkie czynności zdąża się napuszyć tyle, ile im potrzeba).

Każdą z bułeczek posmarować
jajem wymieszanym z
mlekiem (zwłaszcza dokładnie boki i miejsce sklejenia) i ewentualnie posypać grubym
cukrem.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, piec około 25 minut do zezłocenia (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu).P.S. Chwilkę po ostudzeniu drożdżówek masa budyniowa lekko opadnie nam do środka bułeczek, tak być musi, ale chyba nie umniejsza to walorów
smakowych ani wizualnych :)Gotowe !