Wykonanie

Ok, będzie prościej, ale nie pozwolę się rozleniwić zbyt mocno ;-). Ten przepis jest dość znany w internecie, choć nie szłam idealne wedle jego przykazu. Cała łatwość wykonania sprowadza się do tego, że ciasta NIE WYRABIAMY (zresztą, jest na to zbyt rzadkie) a jedynie miksujemy. Poza tym bez zmian, na górę sezonowe
owoce i kruszonka. Zapraszam do wypróbowania - ciasto jest pyszne, wyrasta wysokie i pulchne :-). I rzeczywiście wiele się przy nim nie narobicie!Składniki:500 g
mąki pszennej tortowej1 szklanka
cukru3 duże
jajka, lekko roztrzepane250 ml letniego
mlekaszczypta
solipół szklanki
oleju (lub zastąpcie go roztopionym i przestudzonym
masłem, jak ja to zrobiłam)50 g
drożdży świeżych lub 21 g
drożdży suchych (3 opakowania)500 g
rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (łodyg nie obieramy)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (
mleko letnie),
mąka przesiana.Do misy miksera wsypać
mąkę pszenną. Zrobić w niej spory dołek - do niego wkruszyć
drożdże (suche
drożdże wystarczy wymieszać z
mąką i nie trzeba wykonywać rozczynu), zasypać
cukrem, zalać letnim
mlekiem. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym, odstawić do ruszenia
drożdży, nawet na 30 - 40 minut. Po tym czasie dodać
sól, roztrzepane
jajka, przestudzone
masło (lub
olej) i zmiksować ciasto mikserem, do połączenia. Ponownie przykryć ciasto ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto bardzo krótko zmiksować.Formę o wymiarach dolnych 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć równo
rabarbar, posypać kruszonką. Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 - 40 minut).Ciasto włożyć do zimnego piekarnika a piekarnik rozgrzać do 175ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka i zarumienienia kruszonki. Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia.Kruszonka:180 g
mąki pszennej100 g
cukru16 g
cukru wanilinowego (lub
cukru z prawdziwą
wanilią)120 g
masła, roztopionegoDo naczynia wsypać
mąkę,
cukier i
cukier wanilinowy. Dodać ciepłe
masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.Smacznego :-).



Źródło przepisu - forum CinCin .