ßßß Cookit - przepis na Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem

Leniwe ciasto drożdżowe z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Ok, będzie prościej, ale nie pozwolę się rozleniwić zbyt mocno ;-). Ten przepis jest dość znany w internecie, choć nie szłam idealne wedle jego przykazu. Cała łatwość wykonania sprowadza się do tego, że ciasta NIE WYRABIAMY (zresztą, jest na to zbyt rzadkie) a jedynie miksujemy. Poza tym bez zmian, na górę sezonowe owoce i kruszonka. Zapraszam do wypróbowania - ciasto jest pyszne, wyrasta wysokie i pulchne :-). I rzeczywiście wiele się przy nim nie narobicie!
Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
3 duże jajka, lekko roztrzepane
250 ml letniego mleka
szczypta soli
pół szklanki oleju (lub zastąpcie go roztopionym i przestudzonym masłem, jak ja to zrobiłam)
50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych (3 opakowania)
500 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (łodyg nie obieramy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (mleko letnie), mąka przesiana.
Do misy miksera wsypać mąkę pszenną. Zrobić w niej spory dołek - do niego wkruszyć drożdże (suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką i nie trzeba wykonywać rozczynu), zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym, odstawić do ruszenia drożdży, nawet na 30 - 40 minut. Po tym czasie dodać sól, roztrzepane jajka, przestudzone masło (lub olej) i zmiksować ciasto mikserem, do połączenia. Ponownie przykryć ciasto ściereczką, odstawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto bardzo krótko zmiksować.
Formę o wymiarach dolnych 33 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć równo rabarbar, posypać kruszonką. Przykryć ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 - 40 minut).
Ciasto włożyć do zimnego piekarnika a piekarnik rozgrzać do 175ºC (bez termoobiegu) i piec przez około 40 minut, do suchego patyczka i zarumienienia kruszonki. Wyłączyć piekarnik, zostawić w nim ciasto do wystudzenia.
Kruszonka:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
16 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
120 g masła, roztopionego
Do naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - forum CinCin .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/leniwe-ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem