Wykonanie

To majowa klasyka więc nie może jej i w tym roku u mnie zabraknąć. Pokazywałam podobny placek już na blogu, tym razem ciasto zrobione jest nieco inaczej a kruszonka wzbogacona wiórkami kokosowymi. By było jeszcze bardziej majowo, do ciasta dodałam nieco aromatycznego
miodu z kwiatów mniszka lekarskiego, czyli mlecza. Placek
drożdżowy u mnie w domu nigdy się nie nudzi domownikom, bo zawsze ma jakieś sezonowe dodatki lub inne urozmaicenia. Tak było i tym razem – świeżo upieczony przywołał zapachem domowników do kuchni i był próbowany ledwo przestudzony.ok. 500 g
mąki pszennej30 g
drożdży i łyżeczka
cukruszklanka
mleka3
jajka4 łyżki
cukru i 1 z
waniliąszczypta
soli100 g
masła3- 4 łyżki
oleju3 łyżki
miodu z mniszka
rabarbarkruszonka :3 łyżki
masła3 łyżki
cukru2 łyżki krupczatki i 2 łyżki
wiórków kokosowychNa początku zrobiłam rozczyn :
drożdże rozrobiłam z łyżeczką
cukru w miseczce, dodałam 1/3 szklanki letniego
mleka, wymieszałam, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Masło stopiłam i wystudziłam do temperatury pokojowej.
Mąkę wsypałam do miski, posoliłam troszkę.
Cukier i
waniliowy wymieszałam z
jajkami. Do
mąki dodawałam stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte
drożdże,
cukier z
jajkami , resztę letniego
mleka ,
miód z mniszka ,
olej i stopione
masło. Wyrabiałam dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto odstawało od brzegów miski i pojawiły się pęcherzyki powietrza. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę żeby podwoiło objętość.Wyrośnięte ciasto rozprowadziłam na natłuszczonej dużej blasze ( 26 na 40 cm) i postawiłam w ciepłym miejscu, by nieco podrosło. W tym czasie zrobiłam kruszonkę zagniatając palcami wszystkie jej składniki na drobne grudki i pokroiłam łodygi
rabarbaru na ukośne nieco plastry.Położyłam je na wyrośniętym cieście, posypałam kruszoną i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 50 minut, aż uzyskał złoty kolor.
Rabarbar to pyszny dodatek do każdego ciasta, a z
drożdżowym smakuje szczególnie. Aromat mniszkowego
miodu i kokosowa kruszonka doskonale do niego pasowały.Smacznego !