ßßß
Dzisiaj zapraszam Was na podróż do dzieciństwa, zróbcie te pyszne drożdżówki i rozkoszujcie się kwaskowym rabarbarem, w końcu trwa sezon na niego!Zapraszam!Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej2 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (może być aromat lub cukier waniliowy)70 ml mleka (ciepłe)20 g świeżych drożdży50 g cukru30 g masła (roztopione i lekko wystudzone)szczypta soli3 łodygi rabarbarucukier1 jajkoKruszonka:50 g mąki pszennej razowej30 g cukru30 g masłaWykonanie:Jak zwykle przy ciastach drożdżowych pracę zaczynamy od zrobienia zaczynu.Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, mleko, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.Ja ostatnio robię zaczyn w przezroczystej wysokiej szklance, miło się patrzy, jak się przesuwa do góry :-).Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jednym naczyniu, dodajemy zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.Następnie ciasto cienko wałkujemy na ok. 1 cm i wykrawamy dużą szklanką kółka, które ponownie zostawiamy pod przykryciem, aby podwoiły objętość.
W tym czasie rabarbar myjemy, obieramy lub nie i drobno kroimy.Przygotowujemy również kruszonkę - łączymy mąkę, cukier i masło. Możecie ją wykonać z mąki pszennej, mi jej zwyczajnie zabrakło, dlatego też wykorzystałam razową.Mniejszą szklanką na każdej drożdżówce robimy duże wgłębienie w które wsypujemy rabarbar, odrobinę cukru, brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem, całość posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Polecam pilnować, ponieważ moje bardzo szybko się rumieniły.Smacznego!