Wykonanie
Witam Was!Bzy już zakwitły i pięknie pachną. Konwalie powoli je doganiają i już otwierają swoje piękne białe kwiaty.W warzywniakach
botwinka,
szpinak,
szparagi i ...
rabarbar!
Rabarbar, który kojarzymy z dzieciństwem, z wizytami u babci, która robiła pyszne
ciasto drożdżowe, właśnie z jego dodatkiem oraz z kruszonką, która jako pierwsza znikała z ciasta.Pamiętam jak ją skubałam, jak wybierałam kawałki ciasta z jej największą ilością.

Dzisiaj zapraszam Was na podróż do dzieciństwa, zróbcie te pyszne drożdżówki i rozkoszujcie się kwaskowym
rabarbarem, w końcu trwa sezon na niego!Zapraszam!Składniki:Ciasto:200 g
mąki pszennej2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (może być aromat lub
cukier waniliowy)70 ml
mleka (ciepłe)20 g świeżych
drożdży50 g
cukru30 g
masła (roztopione i lekko wystudzone)szczypta
soli3 łodygi
rabarbarucukier1
jajkoKruszonka:50 g
mąki pszennej razowej30 g
cukru30 g
masłaWykonanie:Jak zwykle przy ciastach
drożdżowych pracę zaczynamy od zrobienia zaczynu.
Drożdże kruszymy, dodajemy
cukier, 2 łyżki
mąki,
mleko, dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, aż podwoi objętość.Ja ostatnio robię zaczyn w przezroczystej wysokiej szklance, miło się patrzy, jak się przesuwa do góry :-).Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jednym naczyniu, dodajemy zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pozostawiamy je przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.Następnie ciasto cienko wałkujemy na ok. 1 cm i wykrawamy dużą szklanką kółka, które ponownie zostawiamy pod przykryciem, aby podwoiły objętość.

W tym czasie
rabarbar myjemy, obieramy lub nie i drobno kroimy.Przygotowujemy również kruszonkę - łączymy
mąkę,
cukier i
masło. Możecie ją wykonać z
mąki pszennej, mi jej zwyczajnie zabrakło, dlatego też wykorzystałam razową.Mniejszą szklanką na każdej drożdżówce robimy duże wgłębienie w które wsypujemy
rabarbar, odrobinę
cukru, brzegi smarujemy rozkłóconym
jajkiem, całość posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st. Polecam pilnować, ponieważ moje bardzo szybko się rumieniły.Smacznego!