Wykonanie
Rewelacyjne, prawdziwie domowe ciacho. Kwaskowatość
rabarbaru przełamana
słodyczą pianki i
maślanej kruszonki.
Ciasto drożdżowe na 5 żółtkach jest wyjątkowo puszyste i rozpływające się w ustach, bardzo gorąco polecam !! :)


ciasto drożdżowe:2 pełne i 0,5 szklanki
mąki pszennej (można użyć tortowej, ale niekoniecznie)5
żółtek (z
jajek M)3/4 szklanki
mleka w temperaturze ciała30 gramów
drożdży4 kopiaste łyżki
cukru1 kopiasta łyżka
cukru z
wanilią1 kopiasta łyżka
masła ewentualnie
margarynyszczypta
soli1 kg
rabarbaru5 łyżek
cukrupianka:5
białek1 szklanka
cukru1 kopiasta łyżka
cukru z
wanilią1/3 szklanki
oleju (użyłam rzepakowego)szczypta
soli2 paczki budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru (łącznie 80 gramów)kruszonka:100 gramów miękkiego
masła ewentualnie
margaryny1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru1 kopiasta łyżka
cukru z
waniliąMasło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże dokładnie rozprowadzamy w
mleku, dodajemy 1 łyżeczkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut "do ruszenia".Pozostałą
mąkę przesiewamy z
solą, pozostałym
cukrem kryształem i
cukrem waniliowym, wbijamy
żółtka, dodajemy stopiony tłuszcz. Wlewamy po trochę wyrośniętego rozczynu i zagniatamy elastyczne żółciutkie ciasto. Jeśli mocno się lepi, możemy dosypać trochę
mąki, ale nie za dużo, maksymalnie 2 łyżki.


Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x40 cm smarujemy
masłem lub
olejem,
ciastem (nie odstawiamy go do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc rancik na około 1 cm.Blaszkę przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.

Teraz zabieramy się za
rabarbar.Łodygi dokładnie myjemy, obieramy ze skórki by pozbyć się włókien.UWAGA: Najlepiej wybrać dość cienkie
młode łodyżki, włókien jest w nich najmniej i nie trzeba zdzierać grubej warstwy skórki.Ja miałam takie średniej grubości, a odpadu zostało sporo.

Obrane łodyżki kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami
cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut.Po tym czasie
rabarbar odsączamy na sitku.


W tym momencie dobrze jest również zrobić sobie kruszonkę i odstawić ją do lodówki.
Mąkę przesiewamy z
cukrem i
cukrem waniliowym, wrzucamy
masło i zagniatamy składniki do powstania lekko sypkiej kruszonki. Zgarniamy ją do miski, odstawiamy do lodówki.


Kiedy
ciasto drożdżowe lekko nam wyrośnie wykładamy na nie odsączone plasterki
rabarbaru, rozprowadzamy je po całej powierzchni ciasta.

Teraz zabieramy się za piankę.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno,
potem wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia
cukru (około 4 minut). Następnie do
bezy dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników(nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy
olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.



Piankę wykładamy na
rabarbar i wygładzamy powierzchnię.


Na piankę wysypujemy równomiernie kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto można posypać
cukrem pudrem, ale zanim to zrobicie najpierw spróbujcie, bo dla mnie było wystarczająco słodkie.Smacznego ! :)