ßßß
            
        
Dziadek mojego męża, który był cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię obie opcje :)Ps. To ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki.

Składniki na ciasto:5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody)80g masła1 jajko2 żółtka½ szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 płaska łyżeczka soli4 szklanki mąkiKruszonka:150g miękkiego masła2/3 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 szklanki mąkiDodatkowo:Około 1kg rabarbaru2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)1 litr mleka½ szklanki cukruBudynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, przy czym do gotującego mleka pierw wsypujemy cukier i chwilę go mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wlewamy zawiesinę budyniową i mieszamy do czasu, gdy się zagotuje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem, by nie zrobił się kożuch.Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą. Następnie dolewamy około pół szklanki letniego mleka, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i sól, mieszamy, po czym robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło i mleko oraz dodajemy jajko i żółtka. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i całość mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę.Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki.Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.Jeśli zależy Wam, by warstwa budyniowa nie zmieszała się z warstwą z samym rabarbarem, najlepiej wyłożyć blaszkę pergaminem, na środku robiąc przegródkę z papieru do pieczenia.Większą część ciasta drożdżowego (około 2/3) dajemy na tę część blaszki, gdzie będzie sam rabarbar, mniejszą na część z budyniem.Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i mieszamy razem łyżką, po czym przekładamy na część gdzie jest mniej ciasta. Na drugą część kładziemy sam rabarbar. Wierzch całego ciasta pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.Ciasto drożdżowe pieczemy około 40 minut w 180⁰C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A