ßßß Cookit - przepis na Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem

Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem

nazwa

Wykonanie

Dziadek mojego męża, który był cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi ciasto drożdżowe (kołacz) z rabarbarem, a tylko część osób lubi budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię obie opcje :)
Ps. To ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym rabarbarem, lub z rabarbarem i budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki.
Składniki na ciasto:
5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
400ml mleka (lub 200ml mleka i 200ml wody)
80g masła
1 jajko
2 żółtka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka soli
4 szklanki mąki
Kruszonka:
150g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mąki
Dodatkowo:
Około 1kg rabarbaru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
1 litr mleka
½ szklanki cukru
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, przy czym do gotującego mleka pierw wsypujemy cukier i chwilę go mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wlewamy zawiesinę budyniową i mieszamy do czasu, gdy się zagotuje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem, by nie zrobił się kożuch.
Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, do chwili gdy się rozpuszczą. Następnie dolewamy około pół szklanki letniego mleka, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i sól, mieszamy, po czym robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone masło i mleko oraz dodajemy jajko i żółtka. Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i całość mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę.
Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli zależy Wam, by warstwa budyniowa nie zmieszała się z warstwą z samym rabarbarem, najlepiej wyłożyć blaszkę pergaminem, na środku robiąc przegródkę z papieru do pieczenia.
Większą część ciasta drożdżowego (około 2/3) dajemy na tę część blaszki, gdzie będzie sam rabarbar, mniejszą na część z budyniem.
Połowę pokrojonego rabarbaru dodajemy do budyniu i mieszamy razem łyżką, po czym przekładamy na część gdzie jest mniej ciasta. Na drugą część kładziemy sam rabarbar. Wierzch całego ciasta pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto drożdżowe pieczemy około 40 minut w 180⁰C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/05/ciasto-drozdzowe-2-w-1-z-rabarbarem-i.html