Wykonanie
Dziadek mojego
męża, który był cukiernikiem miał taki patent, by z jednego ciasta zrobić dwa i upiec je jednocześnie. Postanowiłam ten patent wykorzystać, a że cała rodzina bardzo lubi
ciasto drożdżowe (kołacz) z
rabarbarem, a tylko część osób lubi
budyń, upiekłam wszystko na jednym cieście, przedzielając je na dwie części. Tym sposobem wszyscy byli zadowoleni, a najbardziej chyba ja, bo lubię obie opcje :)Ps. To
ciasto drożdżowe możecie oczywiście zmienić w jednosmakowe i upiec je z samym
rabarbarem, lub z
rabarbarem i
budyniem. Patent dwusmakowy można wykorzystać również pod inne dodatki.
Składniki na ciasto:5 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)400ml
mleka (lub 200ml
mleka i 200ml
wody)80g
masła1
jajko2
żółtka½ szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
soli4 szklanki
mąkiKruszonka:150g miękkiego
masła2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 szklanki
mąkiDodatkowo:Około 1kg
rabarbaru2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe (bez
cukru)1 litr
mleka½ szklanki
cukruBudynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, przy czym do gotującego
mleka pierw wsypujemy
cukier i chwilę go mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wlewamy zawiesinę budyniową i mieszamy do czasu, gdy się zagotuje. Ugotowany
budyń pozostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem, by nie zrobił się kożuch.
Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką
cukru, do chwili gdy się rozpuszczą. Następnie dolewamy około pół szklanki letniego
mleka, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy do niej
cukier,
cukier waniliowy i
sól, mieszamy, po czym robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone
masło i
mleko oraz dodajemy
jajko i
żółtka. Na koniec dodajemy wyrośnięte
drożdże i całość mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.Kruszonka. Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo
mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę.
Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej
margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia.Jeśli zależy Wam, by warstwa budyniowa nie zmieszała się z warstwą z samym
rabarbarem, najlepiej wyłożyć blaszkę pergaminem, na środku robiąc przegródkę z papieru do pieczenia.Większą część
ciasta drożdżowego (około 2/3) dajemy na tę część blaszki, gdzie będzie sam
rabarbar, mniejszą na część z
budyniem.Połowę pokrojonego
rabarbaru dodajemy do budyniu i mieszamy razem łyżką, po czym przekładamy na część gdzie jest mniej ciasta. Na drugą część kładziemy sam
rabarbar. Wierzch całego ciasta pokrywamy kruszonką. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto drożdżowe pieczemy około 40 minut w 180⁰C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.Przed podaniem ciasto można posypać
cukrem pudrem.
R E K L A M A