ßßß
Kołacz (a na Śląsku „kołocz”), czyli ciasto, placek drożdżowy z kruszonką (na Śląsku nazywaną „posypką”) jest jednym z najpopularniejszych ciast w moim regionie. Niestety sezon na rabarbar nie trwa cały rok, dlatego, gdy jest trzeba z tego korzystać :)Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, a więc możecie go stosować do różnych owoców, marmolad, budyniu lub upiec go z samą kruszonką. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :)
Ciasto drożdżowe:5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)100g cukru½ szklanki mleka1 szklanka wody1/3 szklanki oleju2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko2 żółtka1 łyżeczka soli4 ½ szklanki mąkiKruszonka, posypka:75g margaryny75g masła3 żółtka½ szklanki cukru3 łyżeczki cukru waniliowego2 szklanki mąkiDodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy800 – 1000g rabarbaruMleko lekko podgrzewamy, by było lekko ciepłe, ale nie gorące (zbyt ciepłe może sparzyć drożdże, które wówczas nie wyrosną), a następnie dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypujemy 4 szklanki mąki, cukier, cukier waniliowy i sól. W sypkich składnikach robimy dołek, do którego dodajemy wyrośnięte drożdże, olej, wodę, jajko i żółtka. Całość razem dobrze mieszamy widelcem lub szpatułką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Margarynę i masło rozpuszczamy, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka, mieszamy, a następnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy kruszonkę na jednolitą masę.Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz mieszamy dodając resztę mąki, a następnie przekładamy na średniej wielkości blaszkę, wysmarowaną margaryną.Obrany rabarbar kroimy w kawałki około 2cm długości i układamy na cieście. Gdy całość mamy ułożoną, rozprowadzamy rękoma posypkę. Na koniec pozostawiamy ciasto na około 20 – 30 minut, by lekko podrosło.Ciasto drożdżowe z rabarbarem pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie 35minut w 180°C .Zimny kołacz można posypać cukrem pudrem, lecz najlepiej zrobić to przed podaniem ciasta na stół, wówczas mamy pewność, że sok i wilgoć z ciasta nie rozpuszczą cukru.
R E K L A M A