Wykonanie
Kołacz (a na Śląsku „kołocz”), czyli ciasto, placek
drożdżowy z kruszonką (na Śląsku nazywaną „posypką”) jest jednym z najpopularniejszych ciast w moim regionie. Niestety sezon na
rabarbar nie trwa cały rok, dlatego, gdy jest trzeba z tego korzystać :)Przepis na
ciasto drożdżowe jest uniwersalny, a więc możecie go stosować do różnych
owoców,
marmolad, budyniu lub upiec go z samą kruszonką. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :)
Ciasto drożdżowe:5 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)100g
cukru½ szklanki
mleka1 szklanka
wody1/3 szklanki
oleju2 łyżeczki
cukru waniliowego1
jajko2
żółtka1 łyżeczka
soli4 ½ szklanki
mąkiKruszonka, posypka:75g
margaryny75g
masła3
żółtka½ szklanki
cukru3 łyżeczki
cukru waniliowego2 szklanki
mąkiDodatkowo:
Margaryna do wysmarowania formy800 – 1000g
rabarbaruMleko lekko podgrzewamy, by było lekko ciepłe, ale nie gorące (zbyt ciepłe może sparzyć
drożdże, które wówczas nie wyrosną), a następnie dodajemy do niego
drożdże i łyżeczkę
cukru. Całość mieszamy i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypujemy 4 szklanki
mąki,
cukier,
cukier waniliowy i
sól. W sypkich składnikach robimy dołek, do którego dodajemy wyrośnięte
drożdże,
olej,
wodę,
jajko i
żółtka. Całość razem dobrze mieszamy widelcem lub szpatułką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Margarynę i
masło rozpuszczamy, dodajemy do niej
cukier,
cukier waniliowy i
żółtka, mieszamy, a następnie dosypujemy
mąkę i wyrabiamy kruszonkę na jednolitą masę.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe jeszcze raz mieszamy dodając resztę
mąki, a następnie przekładamy na średniej wielkości blaszkę, wysmarowaną
margaryną.Obrany
rabarbar kroimy w kawałki około 2cm długości i układamy na cieście. Gdy całość mamy ułożoną, rozprowadzamy rękoma posypkę. Na koniec pozostawiamy ciasto na około 20 – 30 minut, by lekko podrosło.
Ciasto drożdżowe z
rabarbarem pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie 35minut w 180°C .Zimny kołacz można posypać
cukrem pudrem, lecz najlepiej zrobić to przed podaniem ciasta na stół, wówczas mamy pewność, że sok i wilgoć z ciasta nie rozpuszczą
cukru.
R E K L A M A