Wykonanie
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami , więc
pora na coroczny specjał tego dnia.Przepis ten jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam i zawsze się sprawdza.Składniki na pączki :0,5 kg
mąki125 dag
cukru150 dag
masła5
jajek0,5 litra
mleka5 dag
drożdży ( świeżych )
sólOlej i
margaryna do smażenia.Przygotowanie :Z ciepłego ( nie gorącego)
mleka ,
drożdży i połowy
mąki wykonać rozczyn.Odstawić na ok godzinę w ciepłe miejsce ,aż trochę podrosną.Dodajemy roztrzepane
jajka,
cukier,
sól,resztę
mąki i rozpuszczone i ostudzone
masło.Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia - ok 30 min. Gdy wyrośnie odkrawamy po kawałku formujemy placek i nakładamy do środka
budyń. Z placka tworzymy "sakiewkę" a następnie formujemy kulkę.Kulki układaj na posypanej
mąką blasze.Przykryj i pozostaw do podrośnięcia. Kiedy podrosną smaż na gorącym
oleju nakłuwając je delikatnie by dobrze dosmażyły się w środku.Polać lukrem,lub posypać
cukrem pudrem.
0,5 l
mleka15 dag
cukru1
cukier waniliowy8 dag
mąki5
żółtekPrzygotowanie :
Mąkę wymieszać z częścią
cukru i
cukru waniliowego - rozprowadzić częścią
mleka , dodać
żółtka - wymieszać. Pozostałą część
mleka zagotować-dodać
cukier - dodać rozprowadzone
mąką żółtka z
mlekiem i mieszając zagotować.Pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego:)