ßßß
Składniki na ciasto:- 3 szklanki mąki- 50g drożdży świeżych- 60 g masła lub margaryny- 0,5 szklanki ciepłego mleka- 1/3 szklanki oleju- szczypta soli- 2 żółtka- 0,5 szklanki cukru + łyżka do zaczynu drożdżowego- opakowanie cukru waniliowegoSkładniki na masę twarogową:- 200 g twarogu- opakowanie cukru waniliowego- 1 jajko
Przygotowanie:Z odrobiny mleka, mąki, łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn drożdżowy. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie sprawiało wrażenie kruchego, lekko twardawego i tłustego. Takie ma być. Wyrobić ciasto ile sił, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Twaróg wymieszać z cukrem i jajkiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim równo masę twarogową i przełożyć według instrukcji. Pokroić na 12 równych kawałków, każdy kawałek okręcić wokół osi aby powstał świderek. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polukrować lukrem cytrynowym (pół szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny, odrobinka wody do uzyskania pożądanej konsystencji). Smacznego.

