ßßß
SKŁADNIKI NA CIASTO (DUŻA BLACHA) :1 kg mąki90 g drożdży0,6 l mleka1/4 szklanki oleju1/4 kostki margaryny do pieczenia6 żółtek5 łyżek cukruszczypta soliKRUSZONKA :3/4 kostki margaryny3-4 łyżki cukrumąkaDODATKOWO :0,5 kg rabarbarucukier waniliowybiałka od użytych jajekmąka do posypania
Mleko, olej, 1/4 kostkę margaryny i cukier podgrzewamy w garnku, aż wszystko się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże kruszymy w miseczce, zalewamy je kilkoma łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka, a następnie zasypujemy je mąką w takiej ilości, by powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego, dokładnie wymieszany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy żółtka, szczyptę soli, mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto - Babcia poleciła 'klepać', więc cóż było robić, klepałam. :) Jeśli ciasto mimo dłuższego wyrabiania nadal klei się do ręki, dodajcie jeszcze mąki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem - dzięki temu owoce nie zapadną się do wnętrza ciasta. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu. Czas na kruszonkę - w moim przypadku musi być jej dużo i musi być słodka. W miseczce umieszczamy 3/4 kostki margaryny, 3-4 łyżki cukru i troszkę mąki, wszystko wyrabiamy palcami tworząc kawałki kruszonki, mąki dodaję na oko do momentu, aż kruszonka uzyska odpowiednią konsystencję. Gotową kruszonką posypujemy wierzch ciasta, dodatkowo możemy go jeszcze posypać po całości cukrem waniliowym. Ciasto pieczemy ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni, następnie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy jeszcze kwadrans. Gotowego ciasta nie wyciągamy od razu z piekarnika, najpierw uchylcie lekko drzwiczki, a gdy trochę przestygnie wyjmijcie je na stół, smacznego!

Przepis bierze udział w akcji :