Wykonanie
Chlebek odrywany z
rabarbarem to mięciutkie
ciasto drożdżowe, uformowane w ten sposób, aby kawałki ciasta po upieczeniu mogły dość łatwo odrywać się od siebie, bez potrzeby użycia noża. Istnieje wiele przepisów na ten rodzaj ciasta, więc i ja pokusiłam się o swój wariant, a że obecnie trwa sezon na
rabarbar, upiekłam chlebek odrywany z jego wykorzystaniem.Przygotowanie
chlebka to w większości te same czynności co w przypadku zwykłego
ciasta drożdżowego, dopiero końcowa faza, czyli formowanie, wymaga od nas nieco cierpliwości, gdyż posmarowane
masłem i obciążone
rabarbarem plasterki ciasta nie są łatwe w obsłudze.Chlebek można przygotować w keksówce o wymiarach 25x11cm lub 30x11cm (mierzonych u góry formy).
Składniki:CIASTO320g
mąki pszennej15g
drożdży125ml
wody lub
mleka1
jajko1
żółtko2 łyżki domowego
cukru waniliowego2 i 1/2 łyżki
cukru40g
masłaszczypta
soliNADZIENIE40g
masła4 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
cynamonuokoło 200g
rabarbaruWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- do miseczki przełożyć rozkruszone
drożdże, 1/2 łyżki
cukru, połowę letniego
mleka lub
wody (około 60ml) oraz 2 łyżki
mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu-
masło do ciasta roztopić, ostudzić- do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
cukier i
cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn,
jajko i
żółtko oraz pozostałe
mleko lub
wodę, składniki wymieszać mikserem lub za pomocą noża lub drewnianej łyżki, wyrabiać ciasto przez co najmniej kilka minut, dodając stopniowo ostudzone
masło, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i odchodzące od dłoni
- ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, tzn. podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godziny)- pod koniec wyrastania ciasta roztopić i ostudzić
masło-
rabarbar oczyścić, nie pozbawiać skórki, o ile jest nieuszkodzona, podzielić na 7-8cm kawałki, każdy kawałek pokroić wzdłuż na cienkie plastry (ilość
rabarbaru jest orientacyjna, powinno go być na tyle, by móc umieścić na każdym kawałku ciasta po co najmniej 2 plastry)- wyrośnięte ciasto wyrobić krótko w celu odgazowania- podsypując
mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 45-50cm na 30cm
- ciasto posmarować obficie
masłem, pozostawiając niewielką ilość tłuszczu do posmarowania wierzchu uformowanego
chlebka- placek posypać
cukrem i oprószyć
cynamonem, podzielić nożem na 5 pasków, krojąc wzdłuż krótszego
boku (powstaną pasy o długości 30cm, a szerokości 9-10cm)- na pierwszym pasku w niewielkich odstępach ułożyć plastry
rabarbaru- całość przykryć drugim paskiem ciasta, ułożyć kolejne kawałki
rabarbaru i dalej postępować tak samo do wyczerpania pasków ciasta i
rabarbaru- ułożone na sobie paski przekroić na 6-7 mniejszych kawałków
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, kawałki ciasta przełożyć do formy, układać je pionowo, nie ściskać, początek i koniec
chlebka musi być zakończony kawałkiem ciasta bez
rabarbaru- wypełnioną
ciastem foremkę przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia (ciasto przed rośnięciem powinno zająć trochę więcej niż połowę wysokości formy, po wyrośnięciu chlebek powinien wypełnić całą wysokość)- wyrośnięty chlebek posmarować z wierzchu pozostawionym
masłem (jeśli stwardnieje, ponownie je roztopić)
- wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 35-40 minut do zrumienienia- upieczony chlebek pozostawić na krótko w formie do wstępnego ostygnięcia, następnie razem z papierem wyjąć na kratkę lub blat, żeby odparował (należy robić to delikatnie, bo gorące
ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie)- chlebek można jeść lekko ciepły lub całkowicie ostudzony, na drugi dzień po upieczeniu można go krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, co spowoduje jego odświeżenie, choć i niepodgrzewany jest mięciutki i smaczny