Wykonanie
Jak maj, to koniecznie
rabarbar :)
Ciasto drożdżowe z kruszonką zażyczył sobie B. po naszej sobotniej wyprawie na targ (choć do dzisiaj wypomina mi spektakularną klęskę, gdy dawno temu do ciasta z
rabarbarem dałam
sól zamiast
cukru :). Jako rekomendację napiszę, że połowa blachy zniknęła zanim dobrze wystygła. Polecam!SKŁADNIKI:500 g
mąki pszennej45 g świeżych
drożdży250 ml
mleka100 g
masła3
żółtka1
jajko150 g
cukruszczypta
soli600 g
rabarbaru + łyżka
cukru i 1/2 łyżeczki
cynamonuKruszonka100 g
mąki60 g
masła50 g
cukruZ łyżki
mąki, łyżki
cukru,
drożdży i połowy
mleka (lekko podgrzanego) zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić, lekko wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać
masło,
jajka,
mąkę pszenną, resztę
mleka,
cukier i szczyptę
soli. Ciasto dobrze zarobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, odstawić, aż podwoi swoją objętość.
Rabarbar obrać, pokroić na około 1 cm kawałki, posypać
cukrem i
cynamonem.Kruszonka-
mąkę i
cukier zalać roztopionym
masłem, dobrze wymieszać, schłodzić.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch poukładać lekko odsączony
rabarbar oraz kruszonkę.Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 40 minut.