ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jak maj, to koniecznie rabarbar :) Ciasto drożdżowe z kruszonką zażyczył sobie B. po naszej sobotniej wyprawie na targ (choć do dzisiaj wypomina mi spektakularną klęskę, gdy dawno temu do ciasta z rabarbarem dałam sól zamiast cukru :). Jako rekomendację napiszę, że połowa blachy zniknęła zanim dobrze wystygła. Polecam!
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
3 żółtka
1 jajko
150 g cukru
szczypta soli
600 g rabarbaru + łyżka cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu
Kruszonka
100 g mąki
60 g masła
50 g cukru
Z łyżki mąki, łyżki cukru, drożdży i połowy mleka (lekko podgrzanego) zrobić zaczyn, odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, lekko wystudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać masło, jajka, mąkę pszenną, resztę mleka, cukier i szczyptę soli. Ciasto dobrze zarobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, odstawić, aż podwoi swoją objętość.
Rabarbar obrać, pokroić na około 1 cm kawałki, posypać cukrem i cynamonem.
Kruszonka- mąkę i cukier zalać roztopionym masłem, dobrze wymieszać, schłodzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch poukładać lekko odsączony rabarbar oraz kruszonkę.
Piec w temperaturze 180C (termoobieg) około 40 minut.
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2014/05/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem-i.html