Wykonanie
1kg
mąki pszennej 6501 szklanka
cukru60g
drożdży świeżych0,5l
mleka4
żółtka200g
masłastarta skórka z 1
cytrynydwie szczypty
soli1 całe
jajko do posmarowania wierzchu ciastaDla wrażliwych przypominam, że swastyka oryginalnie w wielu kulturach była i dalej jest solarnym symbolem szczęścia, a autorka bloga nie sympatyzuje z ideologią nazistowską. Ciasto to przygotowane było na obrzęd Szczodrych
Godów (celebracji zimowego przesilenia-> zdjęcie pierwsze) oraz wiosennej równonocy, czyli Jarych
Godów (zdjęcie ostatnie) dla Rodzimowierczego Stowarzyszenia "Kołomir".Przygotować rozczyn -
drożdże wkruszyć do miski, zasypać dwiema łyżkami
cukru i rozetrzeć.Dodać pół szklanki letniego
mleka, posypać łyżką
mąki.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać do miski.
Masło utrzeć z
cukrem i
żółtkami do białości, po czym dodać pozostałe składniki i
przyprawy,wymieszać i połączyć z
mąką. Dodać wyrośnięty rozczyn
drożdżowy.Na początku ciasto można mieszać drewnianą łyżką, a gdy będzie miało nieco bardziej zwartą konsystencję, zacząć wyrabiać rękoma.Ciasto należy wyrabiać dość długo, aż zacznie dobrze odstawać od ręki i blatu.Po przekrojeniu powinno
mieć dużo pęcherzyków powietrza i być jednolite.Gotowe ciasto odstawić w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (około 1 , 5 godziny).Po tym czasie wyrobić dobrze ciasto ponownie i podzielić na trzy części - największą na ciasto właściwie, mniejszą, ale wciąż dość dużą na warkocz i ostatnią najmniejszą (jak garstka) na ozoby.Z dużej części uformować równą kulę i odłożyć na stolnicę wysypaną
mąką. Drugą podzielić jeszcze na połowę i każdą z nich równomiernie rozwałkować.Rozwałkowane placki zwinąć w 2 równe rulony.Zwinąć je w "sznurek" i rozciągnąć tak, by pasował do objętości utworzonej wcześniej kuli.Kulę opleść sznurkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu.Ciasto ponownie powinno podwoić objętość. Należy dać mu czas, by jak najlepiej urosło, miejsce w którym będzie wyrastało nie może być zbyt gorące (na kaloryferze odpada, może być za to w jego pobliżu), ponieważ masa urośnie zbyt szybko i opadnie.Gdy rośnie, z ostatniej części ciasta przygotować ozdoby.Rozwałkować ciasto, wyciąć to, co sobie życzymy i pozostawić na blacie podsypanym
mąką.Gdy właściwe ciasto będzie już dobrze wyrośnięte, smarujemy jego wierzch rozmąconym
jajkiem z łyżką
mleka i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.Wstawiamy je na dolny poziom i pieczemy około 20 minut, jeśli piekarnik posiada termoobieg, czas ten się skróci, należy jednak uważać, by wierzch nie spiekł się zbyt mocno.Powinien być ciemnobrązowy.Gdy tak się zrumieni, ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze raz posmarować
jajkiem w miejscach, gdzie chcemy przykleić ozdoby.Na ten "klej" nałożyć przygotowane ozdoby, które również należy posmarować
jajkiem.Ciasto przykryć folią aluminiową, by dodatki zachowały kolor i dopiekać jeszcze około 20 minut w temperaturze 150 stopni.