Wykonanie

Dawno nie było nic
drożdżowego na blogu bo i dawno nie miałam czasu na tego rodzaju wypieki. Dzisiaj pragnę Was zachęcić do upieczenia przepysznego warkocza
drożdżowego. Przepis znalazłam na stronie Kuchnia Lidla już jakiś czas temu ale jak to zwykle u mnie bywa - musiał swoje odczekać... Mięciuteńkie pachnące ciasto, chrupiące
migdały, słodki marcepan i aromatyczny
miód tworzą połączenie idealne. Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:300g
mąki pszennej tortowej22g
drożdży świeżych150ml letniego
mleka40g roztopionego
masła30g
cukru2
żółtkaszczypta
soli2 łyżeczki
cukru z
wanilią (klik) lub 1
cukier waniliowyDrożdże rozetrzeć z
cukrem i zalać letnim
mlekiem. Dodać odrobinę
mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut aż "ruszą". Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy
masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 1-1,5 godz. do podwojenia objętości.Składniki na nadzienie:200g marcepanu2
białka50g
cukru pudru100g zmielonych
migdałów ze skórką20ml
rumu1 łyżeczka
cynamonuponadto:1-2 łyżki płynnego
miodu do posmarowania
płatki migdałów do posypaniaroztrzepane
żółtko do posmarowaniaMarcepan utrzeć z
białkami a następnie partiami dodawać zmielone
migdały i
cukier miksując cały czas. Na koniec dodajemy
rum i
cynamon i miksujemy.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4-5mm tj. ok. 28x38cm. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować nadzienie i zwinąć wzdłuż dłuższego
boku jak roladę. Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć i przeciąć na trzy pasy. Zapleść z nich warkocz ściskając dokładnie początek i koniec. Upleciony warkocz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym
żółtkiem i posypać
płatkami migdałów. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 40 minut. Po upieczeniu jeszcze gorący posmarować lekko podgrzanym
miodem. Smacznego :)



