Wykonanie

Nie pytajcie mnie jak smakuje na drugi dzień bo nie wiem :) Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka :) Delikatne, mięciuteńkie ciasto już raz gościło na blogu (klik). Dzisiaj wzbogaciłam go o inny środek - to pyszne domowe
powidła śliwkowe i chrupiące
płatki migdałów. Całość bardzo pyszna i idealna ze szklanką
mleka :) Robi się prosto i szybko :) Bardzo Wam polecam :)Składniki na ciasto:300g
mąki pszennej tortowej22g
drożdży świeżych150ml letniego
mleka40g roztopionego
masła30g
cukru2
żółtkaszczypta
soli2 łyżeczki
cukru z
wanilią (klik) lub 1
cukier waniliowyDrożdże rozetrzeć z
cukrem i zalać odrobiną letniego
mleka. Dodać odrobinę
mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut aż "ruszą". Po tym czasie dodać resztę
mleka, pozostałe składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy
masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczka i odstawić na ok 1-1,5 godz. do podwojenia objętości.ponadto:4-5 łyżek domowych
powideł śliwkowychok. 100g
płatków migdałówroztrzepane
żółtko do posmarowaniaWyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną
mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 4-5mm tj. ok. 28x38cm. Na całej powierzchni dokładnie rozsmarować powidła i posypać 2-3 łyżkami
płatków migdałowych. Zwinąć wzdłuż dłuższego
boku jak roladę. Następnie ciasto delikatnie spłaszczyć i przeciąć na trzy pasy. Zapleść z nich warkocz ściskając dokładnie początek i koniec. Upleciony warkocz przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (12x35).Posmarować roztrzepanym
żółtkiem i posypać
płatkami migdałów. Odstawić na ok. 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni ok 30 minut do zezłocenia (patyczek wkłuty do środka powinien być suchy, jeśli
strucla zbyt szybko łapie kolor - przykryć ją folia aluminiową). Smacznego :)

