ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami i ricottą

Ciasto drożdżowe z truskawkami i ricottą

nazwa

Wykonanie

O tym jak wspaniałe jest połączenie truskawek z ricottą przekonałam się w ubiegłym roku robiąc te bułki . W tym roku nie bawiłam się aż tak tylko zrobiłam jedno ciasto, wyłożyłam ser i truskawki i przykryłam ażurkową warstwą. Szaleństwo truskawkowe powoli dobiega końca a ja chciałam wykonać jeszcze jedno ciasto. Jeśli mi się uda to będzie dobrze a jeśli nie to i tak sezon truskawkowy w tym roku uważam za udany:)
Składniki:
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
3 żółtka
60 g drobnego cukru
60 g miękkiego masła
2 łyżki ekstraktu waniliowego
200 ml mleka
szczypta soli
truskawki
40 dag ricotty
cukier waniliowy
W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna byc trochę większa. Przełożyć większą część do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy wieńcowej. Wyłożyć warstwę ricotty wymieszanej z cukrem i ułożyć truskawki. Drugą część rozwałkować i specjalnym radełkiem wyciąć ażurek. Można też posypać ciasto kruszonką zamiast ażurku. Przykryć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 80 minut w 180 stopniach.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/06/Ciasto-drozdzowe-z-truskawkami-i-ricotta.html