Wykonanie
O tym jak wspaniałe jest połączenie
truskawek z
ricottą przekonałam się w ubiegłym roku robiąc te
bułki . W tym roku nie bawiłam się aż tak tylko zrobiłam jedno ciasto, wyłożyłam
ser i
truskawki i przykryłam ażurkową warstwą. Szaleństwo
truskawkowe powoli dobiega końca a ja chciałam wykonać jeszcze jedno ciasto. Jeśli mi się uda to będzie dobrze a jeśli nie to i tak sezon
truskawkowy w tym roku uważam za udany:)
Składniki:500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży3
żółtka60 g drobnego
cukru60 g miękkiego
masła2 łyżki ekstraktu
waniliowego200 ml
mlekaszczypta
solitruskawki40 dag
ricottycukier waniliowyW 1/3 szklanki
mleka rozpuścić
drożdże z łyżeczką
cukru. Odstawić na 15-30 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna byc trochę większa. Przełożyć większą część do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy wieńcowej. Wyłożyć warstwę
ricotty wymieszanej z
cukrem i ułożyć
truskawki. Drugą część rozwałkować i specjalnym radełkiem wyciąć ażurek. Można też posypać ciasto kruszonką zamiast ażurku. Przykryć ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 80 minut w 180 stopniach.Smacznego:)