ßßß
SKŁADNIKI:bułki:550 g mąki pszennej1/2 łyżeczki soli5 łyżek cukru2 jajka250 ml letniego mleka20 g drożdży40 g roztopionego masłanadzienie:250 g twarogu1 łyżka cukru1 łyżka cukru waniliowego1 żółtko1 serek waniliowytruskawki 200 gPRZYGOTOWANIE:Przygotować rozczyn: do większej miski wlać 1/4 szklanki mleka, dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce łączymy pozostałe składniki: mąkę , sól cukier, jajka , mleko oraz roztopione o studzone masło. Mieszamy, dodajemy zaczyn drożdżowy i delikatnie ugniatamy ciasto, tak aby było elastyczne i łato odchodziło od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy d ponownego wyrośnięcia – około godzinki wystarczy. Masa serowa: Ser zmielić dwukrotnie, dodać żółtko, serek waniliowy oraz cukry. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i rozpłaszczyć formując bułeczki. Na środek nakładać ser i oczyszczone, pokrojone truskawki. Drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika – 180 stopni i piec 15 – 18 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego:)