Wykonanie
Z wszystkich rodzajów
ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat
truskawek,
sera i oczywiście
drożdżowego ciasta, bo sezon
truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek.Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto:700 g
mąki pszennej35 g
drożdży300 ml ciepłego
mleka125 g
masła150 g
cukruszczypta
soli1
jajko2
żółtka na nadzienie:400 g półtłustego
twarogu100 g
cukru2
jajka3 łyżki drobnego
kokosułyżka budyniu
waniliowego300 g
truskawek na kruszonkę:2 łyżki
mąkiłyżka
masłałyżka
cukrułyżka drobnego
kokosuCiasto:
Mąkę przesiać.
Mleko podgrzać,
masło stopić i wystudzić. W połowie
mleka rozrobić
drożdże, dodać trzy łyżki
mąki i odrobinę
cukru. Odstawić na 15 minut aby
drożdże ruszyły. Do
mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie i kruszonkę.
Truskawki umyć i pokroić na grube plasterki.
Ser zmiksować z
jajkami, dodać
budyń,
cukier i
kokos. Składniki kruszonki wyrobić i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia. Dno szklanki obsypać
mąką i za jego pomocą zrobić w cieście wgłębienia na nadzienie.
Do każdego nałożyć po łyżce masy serowej. Na wierzchu ułożyć
truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.