ßßß Cookit - przepis na drożdżówki z serem, truskawkami i kokosem

drożdżówki z serem, truskawkami i kokosem

nazwa

Wykonanie

Z wszystkich rodzajów ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek.
Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto:
700 g mąki pszennej
35 g drożdży
300 ml ciepłego mleka
125 g masła
150 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka na nadzienie:
400 g półtłustego twarogu
100 g cukru
2 jajka
3 łyżki drobnego kokosu
łyżka budyniu waniliowego
300 g truskawek na kruszonkę:
2 łyżki mąki
łyżka masła
łyżka cukru
łyżka drobnego kokosu
Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, masło stopić i wystudzić. W połowie mleka rozrobić drożdże, dodać trzy łyżki mąki i odrobinę cukru. Odstawić na 15 minut aby drożdże ruszyły. Do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i będzie się odklejać od miski. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie i kruszonkę. Truskawki umyć i pokroić na grube plasterki. Ser zmiksować z jajkami, dodać budyń, cukier i kokos. Składniki kruszonki wyrobić i wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć i układać na blaszce do pieczenia. Dno szklanki obsypać mąką i za jego pomocą zrobić w cieście wgłębienia na nadzienie.
Do każdego nałożyć po łyżce masy serowej. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/drozdzowki-z-serem-truskawkami-i-kokosem.html