Wykonanie
Jabłek mamy ostatnio pod dostatkiem. Dwie siatki wypełnione po brzegi od dwóch Mam. I jeszcze
gruszki!
Musy jabłkowe już zrobione, więc nie chciałam robić więcej. Co można zrobić z tylu jabłek? Przyszedł mi do głowy przepis, który podejrzałam na blogu I
love bake . Ciasto przyjemnie się zagniata, więc ich robienie było naprawdę fajne. A smak... istne niebo w gębie! Jest to deser z tych, o których się myśli przez cały dzień :) Przepis wpisuję na listę najlepszych wypieków -
będę do niego wracać bardzo często.

Składniki na ok. 20 rożków:- 25 g świeżych
drożdży,- 2,5 szklanki przesianej
mąki pszennej,- 2
żółtka,- 2 czubate łyżki
cukru,- 16 g
cukru z prawdziwą
wanilią,- niecała szklanka
mleka (ok. 3/4),- szczypta
soli,- 80 g miękkiego
masła,- nadzienie:
jabłka i
gruszki pokrojone w kosteczkę i wymieszane z łyżką
miodu, 1/2 łyżeczki
cynamonu Prymat i 2 łyżeczkami
soku z cytryny,- dodatkowo: 2
białka i
cukier puder do posypania.
Drożdże rozkruszamy, zalewamy ciepłym
mlekiem i dodajemy 2 czubate łyżki
cukru. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia składników, a następnie zostawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy
żółtka, mieszamy,
cukier z
wanilią,
sól i po łyżce
mąki. Gdy ciasto stanie się bardzo gęste, dodajemy rozpuszczone
masło, a następnie resztę
mąki. Ciasto przekładamy na obsypany
mąką blat i zagniatamy do elastyczności. Gdy będzie już gotowe, wkładamy jeszcze raz do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.Po upływie godziny ciasto krótko zagniatamy, a następnie dość cienko wałkujemy (oby tylko się nie rwało!). Wycinamy kwadraty o
boku 10cm x 10cm i na każdym układamy nadzienie, a następnie zlepiamy. Gotowe rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gdy rożki będą gotowe, smarujemy je delikatnie ubitym
białkiem i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!
