Wykonanie
Przepis na roladę
makową znalazłam w Biedronkowej gazetce i postanowiłam go upiec.Jak na pierwszy raz z makowym zawijańcem wyszło nieźle. Jak myślicie?potrzebne składniki:500 g
mąki pszennej,200 ml
mleka,40 g
drożdży,100 g
cukru,100 g
masła,4
żółtka,puszka masy makowej.Na
lukier:1
białko,kilka kropi
soku z cytryny,1,5 szklanki
cukru pudruMleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy łyżkę
cukru,
mąki i rozcieramy w nim
drożdże. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy rozczyn
drożdżowy i
mąkę i zagniatamy.Dodajemy stopione przestudzone
masło i jeszcze raz zagniatamy.Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1 , 5 godz.Ciasto dzielimy na dwie części. Wałkujemy na prostokąty o grubości 3 mm. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy pół puszki
maku, zostawiając około 2 cm od brzegu. Następnie zwijamy roladę i podwijamy brzegi pod spód.Luźno owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do keksówek, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Pieczemy w 190 stopniach przez 30-40 minut.Po wyjęciu z piekarnika rozcinamy papier i zostawiamy do przestudzenia.
Białko ucieramy z
cukrem pudrem i polewamy nim ciepłe rolady.
A ja Wam życzępyszności na wigilijnym
stole,wspaniałej rodzinnej atmosfery,wypełnionej melodią staropolskich kolęd.