Wykonanie

Gorąco polecam to ciasto, od świąt robiłam je już 2
razy:)ciasto :300 g
mąki pszennej200 ml
mleka 3,2%20 g
drożdży30 g
cukru40 g roztopionego
masła2
żółtka2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego lub 1 opakowanie gotowegoszczypta
solimasa
cynamonowo-marcepanowa:200 g/ kostka marcepanu100 g zmielonych
migdałów ze skórką (ja dałam pół na pół z
orzechami włoskimi)50 g
cukru pudru2
białka2 łyżeczki
cynamonu20 ml
rumudo dekoracji:1
białkopłatki migdałów2 łyżki
mioduPrzygotowujemy zaczyn
drożdżowy tradycyjnie lub jak poleca p. Paweł
drożdże ucieramy z
cukrem aż się rozpuszczą, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy
cukier waniliowy i mieszamy.
Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do środka przygotowaną mieszankę. Delikatnie mieszamy tak żeby zagarnąć do zaczynu trochę
mąki. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. Gdy rozczyn urośnie dodajemy
żółtka, roztopione schłodzone
masło i szczyptę
soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).Masa
Migdały miksujemy w blenderze. Marcepan ucieramy z
białkami, stopniowo dodając zmielone
migdały i
cukier puder. Masę dobrze wyrabiamy, na koniec dodajemy
cynamon i
rum.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę
cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy, zaczynając od dłuższego
boku. Zwinięte ciasto delikatnie rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części. Zaplatamy delikatnie warkocz i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warkocz smarujemy
białkiem i posypujemy
płatkami migdałów. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-25 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 35-40 minut.


Upieczony, jeszcze gorący warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego
miodu i odstawiamy do wystygnięcia.

Mój warkocz wyrósł naprawdę pokaźnych rozmiarów. Przekroiłam go więc na pół by móc obdarować nim Rodzinę.źródło przepisuSmacznego:)