Wykonanie

Znalazłam zapas purée
dyniowego w zamrażarce. W sam raz na rogaliki z
pistacjami. Przepis z tej strony wypróbowałam już wiele
razy i pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam. W oryginale rogaliki nadziane są
orzechami laskowymi, a ja je robię z
pistacjami, bo jakoś bardziej mi się komponują kolorystycznie z
ciastem, które dzięki dodatkowi dyni nabiera głębokiego żółto-
pomarańczowego koloru.Składniki na 32 rogaliki:Ciasto:400 g
mąki pszennej70 g
masła3/4 szklanki
mleka1 i 1/2 łyżeczki suchych
drożdży1/3 szklanki
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowego2
żółtka (
białka zachować do posmarowania)2 kopiaste łyżki
dyniowego purée1/2 łyżeczki
soliMleko,
masło i
cukier podgrzać w garnku. Wystudzić.
Żółtka wymieszać z
dyniowym purée i ekstraktem, a następnie całość dodać do
mleka z
masłem i
cukrem.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z suchymi
drożdżami i
solą. Dodać składniki mokre i wymieszać łyżką. Odstawić na 5 minut, a następnie dobrze wyrobić, aż stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od rąk. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).W międzyczasie przygotować nadzienie.Nadzienie:1 szklanka
orzechów pistacjowych (mogą być solone)50 g
brązowego cukru40 g stopionego
masłaszczypta
cynamonuPistacje drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony
mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część po kolei rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia i zwinąć zaczynając od podstawy.Rogaliki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.Przed włożeniem do piekarnika posmarować rogaliki
białkiem. Piec 10-15 minut na złoty kolor.Życzę smacznego!



