Wykonanie
Uwielbiam ostre smaki, więc
chili sos z pieczonej, zielonej
chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten
chili sos wykorzystuję głównie do
makaronowych zapiekanek lub enchiladas.
Chili sos świetnie pasuje również do
mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego
chili sosu ,przyrządzony z zielonego
chili. Bardzo aromatyczny bo zrobiony z upieczonego
chili,
czosnku i
cebuli. Piecone dodatki zawsze podkreślają charakter sosu. Spróbujcie sami.Sos doprawiłam
trybulą. Rzadko używam tego tak popularnego w krajach Beneluksu
zioła, Kupiłam je praktycznie przez pomyłkę, myśląc, że to
pietruszka. Uschła mi w doniczce, więc pomyślałam, że wykorzystam ją do sosu. A Wy, natrafiliście kiedyś na
trybulę w sklepie? A może uprawiacie ją w ogródku?
Chili sosSkładniki:3 zielone
chili2
szalotki1
czosnek solo1 łyżka
oliwy2 garście
świeżego szpinaku400 ml
bulionu z kurczaka lub warzywnego250 ml
śmietankisól i
pieprz do smaku2 łyżki
mąki3 czubate łyżki
masła1 łyżeczka suszonej
trybuli lub 1 łyżka świeżejJeśli lubisz bardzo ostry sos to proponuję upiec całe
owoce chili.
Chili,
czosnek w całości i obraną
cebulę skrop oliwą,
posól i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC na funkcję grillową. Upieczone warzywa zmiksuj z dodatkiem
szpinaku i gorącego
bulionu.Zrumień
mąkę na suchej patelni. Dodaj
masło i zrób zasmażkę. Dodaj zmiksowane warzywa cały czas energicznie mieszając aby się nie zrobiły kluski. Na koniec dodaj
śmietankę i
trybulę. Dopraw sos
solą, zagotuj.Polecane przepisyZupa z
kurczakiem i
makaronemAromatyczne chutney z
dyniiSałatka ziemniaczana po meksykańskuPad thai
kurczak w nowym woke
Curry vindaloo czyli
ocet i
czosnek