ßßß
Dynia świetnie smakuje z makaronem, a sos dyniowy używam często do spaghetti carbonara . Sos można wymieszać z makaronem i będzie to całkiem fajne wegetariańskie danie. Dla tych co lubią mięso proponuję dodać mielone np. z kurczaka. Będzie to fajny sos do makaronu ala bolognese . Tak przygotowany makaron można podać jako zapiekankę. Do zapiekania makaronu używam najczęściej sera mozzarella. Lubię kiedy ser jest tylko lekko podgrzany i mocno ciągnący.Składniki:350 g pieczonej dyni hokkaido1 pieczona papryka2 ząbki czosnku, duże3 chili1 suszone ancho1 szalotka250 g pomidorków koktajlowych2 łyżki oliwy4 łyżki jabłkowego octusól i pieprz do smakuDodatkowo300 ml bulionu z kurczaka500 g mielonego z kurczaka8 plastrów wędzonego boczku250 g makaronu, tortiglioni2 łyżki pokrojonej natki pietruszki125 g mozzarella
Cebulę, chili i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Upieczoną dynię zmiksuj ma puree. Dodaj upieczoną paprykę i usmażone warzywa. Zmiksuj jeszcze raz przy pomocy malaksera lub ręcznego miksera. Wyłóż na patelnię, dodaj pokrojone pomidory z puszki, zgniecione suszone chili ancho, przyprawy, winny ocet i pietruszkę. Wymieszaj i zagotuj sos. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie odcedź i dodaj do sosu, jeśli wolisz wersję wege. Do wersji mięsnej usmaż boczek na skwarki. Dodaj mielone z kurczaka i smaż aż mięso przestanie krwawić. Wlej sos dyniowy i wymieszaj, ewentualnie dopraw więcej solą i pieprzem. Następnie dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu pokrusz mozzarella i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.Spara SparaSpara SparaSpara SparaSpara SparaSpara Spara