Wykonanie
Po świątecznym i sylwestrowym przejedzeniu dzisiaj na pewno nikt nie będzie miał ochoty na ciężki obiad. Ale, że coś jeść trzeba polecam szybką i lekką
sałatkę makaronową przygotowaną na wzór najsłynniejszej włoskiej sałatki Caprese. Jak nazwa wskazuje w
sałatce oprócz
makaronu znalazły się oczywiście
pomidory,
bazylia i
mozzarella. Powinnam użyć
pomidorków koktajlowych i przekroić ich tylko na pół ale akurat kiedy pojawiło się zapotrzebowanie na tę
sałatkę okazało się że w domu są tylko zwykłe
pomidory. Nie ma to jednak znaczenia dla smaku. W przypadku sałatek
makaronowych ważne jest aby zachować odpowiednie proporcje.
Makaron sam w sobie jest mdły więc aby nie zepsuć sałatki należy dać taką ilość wszystkich składników aby, żaden nie dominował a już na pewno nie
makaron. To takie moje spostrzeżenie ale oczywiście można zrobić po swojemu:)
InspiracjaSkładniki dla 2 osób:20 dag
makaronu np. kokardki, muszelki lub kolanka6 łyżek
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki mielonej
papryki2 łyżki
octu balsamicznego1 opakowanie
pomidorków koktajlowych lub 3 duże
pomidory1 kulka
mozzarelliliście
bazyliisól,
pieprz do smaku, najlepiej świeżo mielony
Makaron ugotować al dente. W tym czasie rozgrzać patelnię, wlać
oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz mielona
paprykę. Chwilę podgrzewać na ogniu, cały czas mieszając, żeby
czosnek się nie przypalił.Ugotowany
makaron odcedzić, przelać zimną
wodą. W dużej salaterce połączyć
makaron z
oliwą, dodać pokrojone
pomidory, oraz kawałki
mozzarelli i posiekane listki
bazylii. Przyprawić do smaku
sola i
pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Wstawić
sałatkę do lodówki przynajmniej na godzinę.Smacznego:)