Wykonanie
Dziś mam dla Was kolejną propozycję dania na niedzielny lub śwąteczny obiad -roladki z
kurczaka faszerowane
szpinakiem i
ricottą.
Mięso panierujemy i zapiekamy pod
sosem pomidorowym i
mozarellą.Dużą zaletą tego dania jest możliwość przygotowania wszystkiego wcześniej,a upieczenia bezpośrednio przed podaniem.Ja jestem fanem takich rozwiązań, zwłaszcza,gdy przygotowuję obiad składający się z kilku dań i dla wielu gości.

Składniki:podwójna
pierś z kurczka ok. 600g. Polecam produkt
marki "Nasz
kurczak"150g
świeżego szpinaku100 g
sera ricotta100 g
sera mozarella2 łyżki startego
parmezanu2 ząbki
czosnku1 łyżka
masłasól,
biały pieprzsos:
pomidory krojone w puszce 400 g1 łyżka
oleju1
cebula1 ząbek
czosnkusól, szczypta
cukru,
bazyliapanierka:1 filiżanka
bułki tartej4 łyżki tartego
parmezanu1 rozmącone
jajko

Sposób wykonania:Farsz:
Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać
masło i wrzucić
szpinak. Dodać drobno posiekany
czosnek. Dusić razem kilka chwil, aż
szpinak zwiędnie, a nadmiar
wody odparuje. Odstawić patelnię z ognia, by
szpinak nieco przestygł.Dodać
ricottę i
parmezan. Dokładnie wymieszać. Doprawić
solą i
białym pieprzem.Sos:W niewielkim farnuszku rozgrzać
olej. Dodać drobno pokrojoną
cebulę. Dusić kilka chwil. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę
czosnek i przesmażyć razem. Krótko, by
czosnek nie zdążył zbrązowieć. Wlać
pomodory z puszki. Dusić razem ok. 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawic
solą, szczyptą
cukru i
bazylią.
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć.
Mięso przekroić w poprzek na pół, by było cieńsze. Każdy kawałek umieścić
między dwoma arkuszami folii spożywczej i cienko rozbić.
Mięso oprószyć
solą i rozsmarować na nim ok.1 łyżki farszu
szpinakowego. Zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z kolejnymi kawałkami.
Jajko rozkłócić widelcem. Składniki panierki wymieszać. Roladki zamoczyć w
jajku i obtoczyć w panierce. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.200 C z termoobiegiem przez 30 minut. Po tym czasie roladki wyjąć. Na każdą nałożyć sos, a na wierzch plaster
sera mozarella. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 5 minut, by
ser się roztopił.Uwaga: Jeśli chcecie, by panierka była bardziej chrupiąca, w połowie pieczenia wierzch roladek można skropic
olejem.Smacznego :)