ßßß
Składniki:podwójna pierś z kurczka ok. 600g. Polecam produkt marki "Nasz kurczak"150g świeżego szpinaku100 g sera ricotta100 g sera mozarella2 łyżki startego parmezanu2 ząbki czosnku1 łyżka masłasól, biały pieprzsos:pomidory krojone w puszce 400 g1 łyżka oleju1 cebula1 ząbek czosnkusól, szczypta cukru, bazyliapanierka:1 filiżanka bułki tartej4 łyżki tartego parmezanu1 rozmącone jajko
Sposób wykonania:Farsz:Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak. Dodać drobno posiekany czosnek. Dusić razem kilka chwil, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar wody odparuje. Odstawić patelnię z ognia, by szpinak nieco przestygł.Dodać ricottę i parmezan. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.Sos:W niewielkim farnuszku rozgrzać olej. Dodać drobno pokrojoną cebulę. Dusić kilka chwil. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i przesmażyć razem. Krótko, by czosnek nie zdążył zbrązowieć. Wlać pomodory z puszki. Dusić razem ok. 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawic solą, szczyptą cukru i bazylią.Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Mięso przekroić w poprzek na pół, by było cieńsze. Każdy kawałek umieścić między dwoma arkuszami folii spożywczej i cienko rozbić. Mięso oprószyć solą i rozsmarować na nim ok.1 łyżki farszu szpinakowego. Zwinąć w roladkę. Tak samo postępować z kolejnymi kawałkami.Jajko rozkłócić widelcem. Składniki panierki wymieszać. Roladki zamoczyć w jajku i obtoczyć w panierce. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp.200 C z termoobiegiem przez 30 minut. Po tym czasie roladki wyjąć. Na każdą nałożyć sos, a na wierzch plaster sera mozarella. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 5 minut, by ser się roztopił.Uwaga: Jeśli chcecie, by panierka była bardziej chrupiąca, w połowie pieczenia wierzch roladek można skropic olejem.Smacznego :)