Wykonanie
Kuchnia włoska zazwyczaj mnie nie zawodzi - podobnie było w przypadku
kurczaka w
parmezanie. Przepis jest banalnie prosty, to tak naprawdę kotleciki z
kurczaka pieczone w
pomidorowym sosie pod kołderką z
sera. Tak podanego
kurczaka widziałam na wielu włosko-amerykańskich blogach i w końcu postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Danie będzie idealne z
makaronem lub
ryżem. Polecam, smacznego:) na 3 porcje:podwójna
pierś z kurczaka,ok. szklanki
bułki tartej,1-2
jajka,kulka
mozzarelli,ok. 1/2-3/4 szklanki startego
parmezanu,puszka
pomidorów (400g),
cebula,2 ząbki
czosnku,1/4 - 1/3 szklanki
czerwonego wina,
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia (suszona i/lub świeża)Piersi podzielić na kotleciki, delikatnie rozbić, przyprawić, panierować w
jajku i
bułce tartej.
Mięso usmażyć i odłożyć. Przygotować sos:
cebulę i
czosnek pokroić w drobną kostkę, szybko przesmażyć na patelni po
kurczaku, zalać
winem i zredukować. Dodać
pomidory, doprawić i dusić ok. 25 minut do rozpadnięcia się
pomidorów i zgęstnienia sosu. Na blaszkę wylać część gotowego
sosu pomidorowego, ułożyć usmażone kotleciki, przykryć pozostałym sosem. Każdy kotlecik posypać
parmezanem i obłożyć plastrem
mozzarelli. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się
sera w 180 stopniach.