Wykonanie
Dzisiał miał być inny wpis ale się nie wyrobiłam. Mam mnóstwo pracy przed urlopem, więc gonię jak
mogę. Nie mniej dzisiejszy przepis na kotleciki mielone z
kurczaka w
pomidorowym sosie na pewno przypadną Wam do smaku. Pyszne kotleciki nafaszerowane
ziołami, zmielonymi
orzechami laskowymi i
parmezanem zatopione w kremowym
pomidorowym sosie…i jeszcze nie koniec, bo całość zapiekłam z dodatkiem
sera mozzarella. Jak lubię takie jedzenie!
Jak zauważyliście na zdjęciu upiekłam nawet perski
chleb barbari !Składniki: na 5 porcji½ kg mielonego z
kurczaka3 łyżki zmielonych
orzechów laskowych1
cebula, drobno starta1 łyżeczka suszonej
bazylii4 czubate łyżki startego
parmezanu2 łyżki
śmietany1
jajkosól i
pieprz do smaku2 łyżki
oleju dopieczenia
Sos pomidorowy1
cebula, drobno posiekana1 łyżka
masła1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę100 ml dobrej
śmietany700 g przetartych
pomidorów1 łyżeczka
płatków chillisól do smaku125 g
mozzarella,do posypania2 łyżki posiekanej
bazylii do posypaniaWykonanie:Z podanych składników na kotlety mielone zrób farsz. Uformuj 12 mielonych, okrągłych kotlecików. Ułóż na blaszce wysmarowanej
olejem w odstępach i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.W międzyczasie przygotuj
sos pomidorowy.
Cebulę zeszklij na
maśle wraz z
przyprawami, a
potem po kolei dodaj pozostałe składniki oprócz
mozzarella i
bazylii. Gotuj sos przez 10 minut. Jeśli chcesz możesz sos zmiksować. Ja tego nie robiłam.Ułóż kotleciki w żaroodpornej formie, wylej sos , a na wierzchu posyp
mozzarella. Zapiecz całość w piekarniki na 200 ºC przez około 10 – 15 minut lub do rozpuszczenia
mozzarella. Przed podaniem posyp danie pokrojonymi listkami świeżej
bazylii.
Polecane przepisyTureckie
chlebki z nadzieniem z
kurczakaNuggets z
kurczakaZapiekanka z
kurczaka z
mozzarellaKurczak w pistacjowej panierceSzybkie roladki z
kurczaka