ßßß
Jak zauważyliście na zdjęciu upiekłam nawet perski chleb barbari !Składniki: na 5 porcji½ kg mielonego z kurczaka3 łyżki zmielonych orzechów laskowych1 cebula, drobno starta1 łyżeczka suszonej bazylii4 czubate łyżki startego parmezanu2 łyżki śmietany1 jajkosól i pieprz do smaku2 łyżki oleju dopieczeniaSos pomidorowy1 cebula, drobno posiekana1 łyżka masła1 łyżeczka koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę100 ml dobrej śmietany700 g przetartych pomidorów1 łyżeczka płatków chillisól do smaku125 g mozzarella,do posypania2 łyżki posiekanej bazylii do posypaniaWykonanie:Z podanych składników na kotlety mielone zrób farsz. Uformuj 12 mielonych, okrągłych kotlecików. Ułóż na blaszce wysmarowanej olejem w odstępach i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Cebulę zeszklij na maśle wraz z przyprawami, a potem po kolei dodaj pozostałe składniki oprócz mozzarella i bazylii. Gotuj sos przez 10 minut. Jeśli chcesz możesz sos zmiksować. Ja tego nie robiłam.Ułóż kotleciki w żaroodpornej formie, wylej sos , a na wierzchu posyp mozzarella. Zapiecz całość w piekarniki na 200 ºC przez około 10 – 15 minut lub do rozpuszczenia mozzarella. Przed podaniem posyp danie pokrojonymi listkami świeżej bazylii.
Polecane przepisyTureckie chlebki z nadzieniem z kurczakaNuggets z kurczakaZapiekanka z kurczaka z mozzarellaKurczak w pistacjowej panierceSzybkie roladki z kurczaka