Wykonanie
Jak odchudzić zapiekankę?
Bakłażanem! Zapiekanka z grillowanego
bakłażana z aromatycznym i soczystym
kurczakiem, słodką
cebulką i
marchewką,
pomidorkami koktajlowym,
czosnkiem i morzem zielonej
pietruszki. Chuda odpowiedź na mączną i pełną kalorii zapiekankę z
makaronem i
żółtym serem.500 g filetów z
udek kurczaka1 duża
cebula2 małe
marchewki2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1 łyżeczka suszonej
bazylii200 g
mozzarelli10 szt
pomidorków koktajlowych3 łyżki
koncentratu pomidorowego1/2 szkl
bulionu1/2 łyżeczki
płatków chilli-
Kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę 2x2 cm.- Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
kurczaka, doprawiamy go
solą,
chilli oraz
bazylią, smażymy kilka minut.- Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
marchewkę i
cebulę oraz posiekany
czosnek, smażymy aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu podlewamy
bulionem.- Na koniec dodajemy
pomidorki koktajlowej - przekrojone na pół, zieloną
pietruszkę - posiekaną i
koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotujemy przez 5-7 minut.-
Bakłażana kroimy na kilkumilimetrowe krążki i smażymy na patelni - najlepiej grillowej i suchej.- Na dnie naczynia do zapiekana, wysmarowanego odrobiną
oliwy z oliwek, układamy
bakłażana. Zalewamy sosem z
kurczakiem, całość przykrywamy
mozzarellą. Takie warstwy układamy do wyczerpania składników.- Całość zapiekamy pod grillem, aż wierzchnia warstwa
sera zrumieni się.Smacznego:)