Wykonanie
Na dzisiejszy obiad zaplanowałam potrawkę z
kurczaka z
pomidorami i
cukinią. Ale warzywa to jeszcze nie wszystko. Szukałam inspiracji w kuchni francuskiej jakimi
przyprawami i
ziołami doprawić to
kurczę .Wybrałam crème fraiche i
ser chèvre oraz
suszony estragon. Połączenie tych
trzech składników to kremowy, pachnący
estragonem sos, a w nim zatopione kawałki
kurczaka.Jeśli szukasz ciekawego przepisu na potrawkę z
kurczaka, to zdecydowanie powinieneś wypróbować właśnie ten.Do potrawki z
kurczaka dodałam również trochę
czosnku. Nie wiedziałam, że
czosnek tak idealnie pasuje z “dojrzałym”
serem.Przepis na
kurczaka w
estragonie po francusku (6 porcji)Składniki:4
piersi z kurczaka1
cebula1 mała
cukinia2 ząbki
czosnku5 dl crème fraiche2 dl
wody180 g
sera chèvre2
pomidorysól,
czarny pieprz1 szczypta
papryki1 łyżeczka
estragonu, suszonykilka liści
bazyliiWykonanie:Podziel
kurczaka na małe kawałki i podsmaż na patelni z odrobiną
oleju.Obierz i posiekaj
cebulę ,
czosnek wyciśnij przez praskę. Dodaj do
kurczaka.Rozcieńcz crème fraiche z
wodą i dodaj do
mięsa. Podrobnij
ser chèvre.
Pomidory zalej gorącą
wodą i zostaw na 10 minut, po czym obierz ze skórki. Pokrój
cukinię i wraz z
pomidorami dodaj do sosu.Dopraw sos
estragonem,
solą,
pieprzem i
papryką.Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Kurczaka w sosie
estragonowym podałam z
zieloną sałatą i
ryżem.Polecane przepisy
Kurczak w kremowym sosie z
pieczarekSzybkie roladki z
kurczakaKurczak w jogurtowej marynacie z coleslawPieczone
udka z kurczaka z
oregano,
czosnkiem i
płatkami chiliZapiekanka z
kurczaka z
mozzarella