ßßß
Na dzisiejszy obiad zaplanowałam potrawkę z kurczaka z pomidorami i cukinią. Ale warzywa to jeszcze nie wszystko. Szukałam inspiracji w kuchni francuskiej jakimi przyprawami i ziołami doprawić to kurczę .Wybrałam crème fraiche i ser chèvre oraz suszony estragon. Połączenie tych trzech składników to kremowy, pachnący estragonem sos, a w nim zatopione kawałki kurczaka.Jeśli szukasz ciekawego przepisu na potrawkę z kurczaka, to zdecydowanie powinieneś wypróbować właśnie ten.Do potrawki z kurczaka dodałam również trochę czosnku. Nie wiedziałam, że czosnek tak idealnie pasuje z “dojrzałym” serem.Przepis na kurczaka w estragonie po francusku (6 porcji)Składniki:4 piersi z kurczaka1 cebula1 mała cukinia2 ząbki czosnku5 dl crème fraiche2 dl wody180 g sera chèvre2 pomidorysól, czarny pieprz1 szczypta papryki1 łyżeczka estragonu, suszonykilka liści bazyliiWykonanie:Podziel kurczaka na małe kawałki i podsmaż na patelni z odrobiną oleju.Obierz i posiekaj cebulę , czosnek wyciśnij przez praskę. Dodaj do kurczaka.Rozcieńcz crème fraiche z wodą i dodaj do mięsa. Podrobnij ser chèvre.Pomidory zalej gorącą wodą i zostaw na 10 minut, po czym obierz ze skórki. Pokrój cukinię i wraz z pomidorami dodaj do sosu.Dopraw sos estragonem, solą, pieprzem i papryką.Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Kurczaka w sosie estragonowym podałam z zieloną sałatą i ryżem.Polecane przepisyKurczak w kremowym sosie z pieczarekSzybkie roladki z kurczakaKurczak w jogurtowej marynacie z coleslawPieczone udka z kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chiliZapiekanka z kurczaka z mozzarella