ßßß
Składniki: na 10 kotletów mielonych1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe1 jajko100 ml śmietanki1 cebula, starta1 czosnek ząbku, przeciśnięty przez praskę130 g mozzarella, pokrojonej w kostkę10 liści bazylii, grubo posiekanych1 łyżka świeżego tymiankusól i pieprz do smakuolej do smażenia
Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Dopraw solą i pieprzem. Mokrymi rękoma formuj okrągłe kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju około 3 minut z każdej strony.Spaghetti w sosie pomidorowym350 g spaghetti, waga sucha2 puszki krojonych pomidorów1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki oliwygarść posiekanej świeżej bazylii1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu50 g utartego parmezanusól i pieprz do smaku
Pokrój cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie. Dodać świeże zioła i pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos przez 10 minut. W międzyczasie ugotuj spaghetti al dente. Odcedź z wody. Zachowaj szklankę wody z makaronu. Dodaj spaghetti do sosu i wymieszaj razem z parmezanem. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, rozcieńcz go wodą od makaronu.
Podawaj mielone ze spaghetti w sosie pomidorowym posypane parmezanem i świeżym tymiankiem. Kotlety mielone nie zawierają glutenu. Dla osób na diecie bezglutenowej proponuję makaron bezglutenowy.Polecane przepisyKotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywamiSzwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną cebuląKotlety mielone z suszonymi pomidoramiTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuKotleciki mielone z kurczaka w pomidorowym sosie