ßßß
Nabraliśmy ochoty na mielone kotlety . Robię często mielone i te tradycyjne i te bardziej wymyślne. Dzisiejsze kotleciki mielone są bezglutenowe, więc polecam wszystkim, którzy są na diecie bezglutenowej.
Dodałam do farszu suszone pomidory, aby kotlety mielone nabrały trochę ostrzejszego lekko kwaskowatego smaku. Nie bez przyczyny chciałam osiągnąć taki smak. Ugotowałam pyszny sos z czerwonej papryki, który naturalnie słodki, świetnie harmonizuje ze smakiem kotletów. Również sos paprykowy jest bezglutenowy. Zredukowałam sos na tyle, że uzyskał on w miarę gęstą konsystencję. Dzisiaj podałam kotlety mielone tradycyjnie, a więc z ziemniaczanym puree.
Kotlety mielone z suszonymi pomidoramiSkładniki:10 kotletów mielonych1 kg mięsa mielonego, 50/50 wieprzowo wołowe1 jajko5 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych200 ml śmietanki1 łyżka posiekanej natki1 łyżka startej cebuli2 ząbki czosnkusol i pieprz do smakuolej do smażeniaWykonanie:Pokrój cebulki i paprykę w kostkę i podsmaż na oliwie. Uważaj aby warzywa się nie zrumieniły. Zalej woda i gotuj przez 10 minut po czym zmiksuj w blenderze. WlwWszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszaj. Uformuj 10 kotlecików o wadze 100 gram każdy. Smaż kotlety na patelni po obu stronach, aż się zrumienią, około 15 minut (w zależności od grubości kotletów).Słodki sos z czerwonej paprykiSkładniki: na ½ litra sosu1 czerwona papryka, średniej wielkości2 szalotki, małe lub jedna duża1 łyżka oliwy z oliwek300 ml wody50 ml śmietanysol, pieprz kajeński do smakuszczypiorek do posypaniaWykonanie:Pokrój cebulki i paprykę w kostkę i podsmaż na oliwie bez zrumienienia. Zalej wodą i gotuj warzywa pod przykrywą przez 10 minut, po czym zmiksuj w blenderze i z powrotem wlej do garka. Dopraw sos solą i pieprzem oraz śmietaną.
Polecane przepisyPieczeń z mięsa mielonego z feta i bazyliąKlopsiki mięsne z parmezanemKotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywamiMielone z bazylią i mozzarellaSzwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną cebulą