Wykonanie
Nabraliśmy ochoty na mielone kotlety . Robię często mielone i te tradycyjne i te bardziej wymyślne. Dzisiejsze kotleciki mielone są bezglutenowe, więc polecam wszystkim, którzy są na diecie bezglutenowej.
Dodałam do farszu
suszone pomidory, aby kotlety mielone nabrały trochę ostrzejszego lekko kwaskowatego smaku. Nie bez przyczyny chciałam osiągnąć taki smak. Ugotowałam pyszny sos z
czerwonej papryki, który naturalnie słodki, świetnie harmonizuje ze smakiem kotletów. Również sos
paprykowy jest bezglutenowy. Zredukowałam sos na tyle, że uzyskał on w miarę gęstą konsystencję. Dzisiaj podałam kotlety mielone tradycyjnie, a więc z ziemniaczanym puree.
Kotlety mielone z
suszonymi pomidoramiSkładniki:10 kotletów mielonych1 kg
mięsa mielonego, 50/50 wieprzowo wołowe1
jajko5
suszonych pomidorów, drobno pokrojonych200 ml
śmietanki1 łyżka posiekanej
natki1 łyżka startej
cebuli2 ząbki
czosnkusol i
pieprz do smaku
olej do smażeniaWykonanie:Pokrój
cebulki i
paprykę w kostkę i podsmaż na
oliwie. Uważaj aby warzywa się nie zrumieniły. Zalej
woda i gotuj przez 10 minut po czym zmiksuj w blenderze. WlwWszystkie składniki na farsz dokładnie wymieszaj. Uformuj 10 kotlecików o wadze 100 gram każdy. Smaż kotlety na patelni po obu stronach, aż się zrumienią, około 15 minut (w zależności od grubości kotletów).Słodki sos z
czerwonej paprykiSkładniki: na ½ litra sosu1
czerwona papryka, średniej wielkości2
szalotki, małe lub jedna duża1 łyżka
oliwy z oliwek300 ml
wody50 ml
śmietanysol,
pieprz kajeński do smaku
szczypiorek do posypaniaWykonanie:Pokrój
cebulki i
paprykę w kostkę i podsmaż na
oliwie bez zrumienienia. Zalej
wodą i gotuj warzywa pod przykrywą przez 10 minut, po czym zmiksuj w blenderze i z powrotem wlej do garka. Dopraw sos
solą i
pieprzem oraz
śmietaną.
Polecane przepisyPieczeń z
mięsa mielonego z
feta i
bazyliąKlopsiki
mięsne z
parmezanemKotlety mielone z
boczkiem i pieczonymi warzywamiMielone z
bazylią i
mozzarellaSzwedzkie kotlety mielone z karmelizowaną
cebulą