Wykonanie
Dzisiaj na obiad usmażyłam niebagatelną porcję klopsików z
parmezanem .
Mięsne klopsiki czy szwedzkie köttbullar to bardzo popularne danie w moim domu. Klopsiki robię na mnóstwo sposobów, a dzisiaj wypróbowałam włoską wersję z
parmezanem. Klopsiki są również bezglutenowe. Jakoś odzwyczaiłam się od
tartej bułki w mięsnym farszu. Zamiast niej wolę dodać gotowane
ziemniaki lub dobrą
śmietanę.
klopsiki wyszły bardzo mięciutkie, równe co do jednego….No cóż staję się powoli kulinarnym “freak”, każdy klopsik wyważyłam, po czym ukręciłam perfekcyjną kulkę. Wyszło ich chyba ze sześdziesiąt… Ale czas na przepis!Klopsiki
mięsne z
parmezanemSkładniki: na około 60 klopsików1,5 kg
mielonego mięsa, u mnie wołowo wieprzowe1 duża
cebula, bardzo drobno pokrojona5 łyżek posiekanej
natki pietruszki6 czubatych łyżek startego
parmezanu250 ml
śmietanki1 łyżka
soli lub wedle smaku
czarny pieprz do smaku
olej do smażeniaWykonanie:Wymieszaj wszystkie składniki oprócz
mięsa. Teraz dodaj
mięso i dokładnie wymieszaj.Podziel farsz na porcje o wadze 35 gram i formuj małe, okrągłe klopsiki. Smaż klopsiki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Polecane przepisyPieczeń z
mięsa mielonego z
feta i
bazyliąKotlety mielone z
suszonymi pomidoramiIkea na swiatecznym talerzuTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuPrzepis na
chili con carne z
mięsem i
fasolą