ßßß Cookit - przepis na Klopsiki mięsne z parmezanem

Klopsiki mięsne z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na obiad usmażyłam niebagatelną porcję klopsików z parmezanem . Mięsne klopsiki czy szwedzkie köttbullar to bardzo popularne danie w moim domu. Klopsiki robię na mnóstwo sposobów, a dzisiaj wypróbowałam włoską wersję z parmezanem. Klopsiki są również bezglutenowe. Jakoś odzwyczaiłam się od tartej bułki w mięsnym farszu. Zamiast niej wolę dodać gotowane ziemniaki lub dobrą śmietanę.
klopsiki wyszły bardzo mięciutkie, równe co do jednego….No cóż staję się powoli kulinarnym “freak”, każdy klopsik wyważyłam, po czym ukręciłam perfekcyjną kulkę. Wyszło ich chyba ze sześdziesiąt… Ale czas na przepis!
Klopsiki mięsne z parmezanem
Składniki: na około 60 klopsików
1,5 kg mielonego mięsa, u mnie wołowo wieprzowe
1 duża cebula, bardzo drobno pokrojona
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
6 czubatych łyżek startego parmezanu
250 ml śmietanki
1 łyżka soli lub wedle smaku
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz mięsa. Teraz dodaj mięso i dokładnie wymieszaj.
Podziel farsz na porcje o wadze 35 gram i formuj małe, okrągłe klopsiki. Smaż klopsiki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Polecane przepisy
Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami
Ikea na swiatecznym talerzu
Tradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniu
Przepis na chili con carne z mięsem i fasolą
Źródło:http://codojedzenia.pl/klopsiki-miesne-z-parmezanem