Wykonanie
Biała
sałatka z
pomidorów to jedno z najprostszych dodatków, jakie możemy zaserwować sobie samemu o każdej
porze dnia i roku – oczywiście najlepsze są
pomidory na początku lata, gdy pojawiają się pierwsze
pomidory gruntowe. Jednak
pomidory należy jeść cały rok, a gdy brak czasu na przyrządzanie wykwintnych sałatek, proponuję ekspresową białą
sałatkę z
pomidorów. Białą
sałatkę z
pomidorów można jeść jako samodzielne danie lub też z dodatkami w postaci kanapek z
serem żółtym lub
wędliną. Zależy od tego co lubicie. Osobiście białą
sałątkę z
pomidorów uwielbiam z kromką pszennego domowego
chleba i plasterkiem
sera żółtego.Z poniżej podanych ilości przygotowałam porcję dla jednej osoby.cztery – pięć średniej wielkości
pomidoryjedna mała
cebulkapół szklanki rzadkiej
śmietanki (bez dodatku zagęstników i innych ulepszaczy)kilka gałązek
natki pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności powinno się sparzyć
pomidory i obrać ze skórki, ja jednak nigdy tego nie robię. Skórka w pomidorach nigdy mi nie przeszkadzała.Następnie należy
pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wrzucamy wszystko do głębokiego talerza. Zawsze kroję je niedbale o mniejwięcej tej samej wielkości ćwiartki.Następnie należy drobno poszatkować całą
cebulkę i dorzucić do
pomidora.
Natkę pietruszki szatkujemy.
Pomidory oblewamy
śmietanką, doprawiamy
solą i
pieprzem czarnym świeżo mielonym i z wierzchu obsypujemy
natką pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na różnego rodzaju sałatki i surówki:(No Ratings Yet)Loading...