Wykonanie

Przepis na klopsiki zaczerpnęłam ze tej strony. W oryginale autorka podawała je z
ostrym sosem pomidorowym własnej produkcji. Ja postanowiłam wykorzystać zawekowany wcześniej sos adżika . Wyszło naprawdę smakowicie!Uwaga:)Klopsiki są pyszne jako danie samo w sobie, ale można je oczywiście podawać także ze wstążkami z
cukinii, warzywami gotowanymi na parze, pełnoziarnistym
razowym chlebem… Nam bardzo smakowały w towarzystwie
makaronu pełnoziarnistego :)Składniki:400g
mięsa z udźca
indyka, bez skóry i kości1
cebula, drobno posiekana1
jajko3 łyżki
parmezanupół pęczka
natki pietruszkisól i świeżo zmielony
czarny pieprzchili do smakuWykonanie:
Mięso zmielić w maszynce, dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę. Uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego.W szerokim rondlu zagotować 250 ml
wody, dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Do wrzątku wkładać
mięsne kulki (nie muszą być zakryte
wodą), gotować pod przykryciem 10 minut.Sos adżika (przepis na sos podaję tutaj:) podgrzać. Jeśli jest zbyt gęsty to rozcieńczyć
wywarem, w którym gotowały się klopsiki lub
sokiem pomidorowym i ponownie zagotować.Klopsiki włożyć do sosu i razem chwilę podgrzewać.Smacznego:)