Wykonanie
Klops, u nas w domu jest stałym elementem Świąt Bożego Narodzenia, czy też Wielkiej Nocy. Robimy go tylko wtedy. Czekamy na niego z niecierpliwością.

Składniki:karczek bez kości - 1 kilogram
jajko - 1 sztuka
cebula - 2 sztuki
sól - 1 łyżka
pieprz - 1 łyżkaWykonanie:Karczek myjemy suszymy, kroimy w mniejsze kawałki.
Cebule obieramy, kroimy na mniejsze części.Mielimy
mięso w maszynce razem
cebulą.Dodajemy
jajko,
sól,
pieprz - wszytko mieszamy, aby połączyły się składniki.
Mięso możemy układać na blaszce w postaci dwóch dużych cygar - my tak robimy, lub włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy tzw keksówki.W obu przypadkach pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku i pieczemy 1h do 1,5h