ßßß Cookit - przepis na Babeczki makaronowe z łuszczakami

Babeczki makaronowe z łuszczakami

nazwa

Wykonanie

Łuszczaki zmienne - mało znane grzyby a szkoda bo są bardzo smaczne. W lasach rośnie jednak dużo podobnych gatunków więc pamiętajcie, żeby nie zbierać niczego jeśli nie jesteście pewni jadalności na 200 %. Z grzybami nie ma żartów i nie warto ryzykować.
Ale jeśli już nazbierać trochę łuszczaków to można je wykorzystać np. w takich małych zapiekankach makaronowych w formie babeczek. Było wyśmienite !
czas przygotowania : ok. 60 minut
składniki na 8 sztuk :
130 g drobnego makaronu - u mnie malutkie kokardki
ok. 250 g świeżych kapeluszy łuszczaka zmiennego
1 średnia cebula
2 nieduże jajka
4 łyżki drobno startego parmigiano reggiano albo innego sera typu parmezan
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka masła
3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku - sól, mielone płatki chili, pieprz czarny mielony
ew. 1 łyżka masła i bułka tarta do foremek
sposób przygotowania : makaron wrzuciłam do lekko posolonego wrzątku i ugotowałam na półtwardo, odcedziłam dokładnie i odstawiłam żeby wystygł.
Grzyby, same kapelusze, dobrze oczyściłam, umyłam i osączyłam. Pokroiłam w grube paski. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej z masłem, zeszkliłam cebulą, dodałam grzyby i smażyłam razem ok. 5-10 minut aż odparowała cała woda, którą puściły grzyby. Zawartość patelni wymieszałam z przestudzonym makaronem. Wbiłam jajka, dosypałam natkę i starty ser oraz bułkę tartą, doprawiłam do smaku i dokładnie wymieszałam.
Ja swoją formę na muffiny, w której zamierzałam upiec babeczki, wyłożyłam papilotkami, ale jeszcze lepiej wgłębienia posmarować masłem i obsypać tartą bułką. Do każdej naszykowanej foremki nałożyłam porcje masy do pełna - wystarczyło mi jej na 8 zapiekanek. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 30 minut. Podałam zaraz po upieczeniu, na gorąco.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/10/babeczki-makaronowe-z-uszczakami.html