ßßß
Składniki:15 kotletów1 , 5 kg mielonego, 50/50 wołowo – wieprzowe1 cebula250 śmietanki6 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki oliwy1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka soli1 łyżeczka czarnego pieprzu½ łyżeczka białego pieprzuolej do smażenia
Pokrój cebulę w kostkę. Dodaj czosnek i śmietankę. Zmiksuj mikserem. Dodaj przyprawy, suszone pomidory pokrojone w kostkę i oliwę. Zamieszaj, a następnie dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj 15 kotletów, u mnie każdy około 100 gram. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony. Wyłóż kotlety do naczynia i przykryj aby nie ostygły. Przygotuj sos.Sos do mielonych250 g sera philadephia250 ml śmietanki250 ml wieprzowego bulionu1 łyżka pomidorowego przecierutłuszczyk z kotletówświeży tymianek do smakusól i pieprz do smaku
Przelej tłuszcz od smażenia kotletów do rondelka. Dodaj serek, śmietankę i bulion. Mieszaj aż serek się rozpuści. Dopraw sos przecierem, solą i pieprzem. Zagotuj i przelej do sosjerki. Posyp posiekanym tymiankiem.Polecane przepisyKotlety mielone z suszonymi pomidoramiKlopsiki mięsne z parmezanemPieczeń z mięsa mielonego z feta i bazyliąMłoda kapusta, mielone i ziemniaki czyli tradycyjniePolędwiczki wieprzowe w pomidorach