Wykonanie
Ostatnio
jadłam pyszne kotlety mielone z
suszonymi pomidorami. Kotlety mielone według przepisu mojego syna. Zrobiły na mnie wrażenie. Soczyste, perfekcyjnie usmażone, podane ze wspaniałym sosem. Bardzo lubię mielone kotlety, tanie, proste i smaczne danie. Przyrządzam je często i na różne sposoby jak mielone z
mozzarella czy mielone z karmelizowaną
cebulą . Mielone do
ziemniaków,
ryżu,
kaszy czy mielone do
makaronu z sosem . Nie, kotlety mielone nigdy nam się nie znudzą, zwłaszcza, że przyrządzam je za każdym razem inaczej jak kotlety mielone z
suszonymi pomidorami . Mielone z sosem są najlepsze. Dzisiaj więc kolejny przepis na szybki sos do mielonych.

Składniki:15 kotletów1 , 5 kg mielonego, 50/50 wołowo – wieprzowe1
cebula250
śmietanki6
suszonych pomidorów w
oliwie + 2 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę1 łyżka
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu½ łyżeczka
białego pieprzuolej do smażenia

Pokrój
cebulę w kostkę. Dodaj
czosnek i
śmietankę. Zmiksuj mikserem. Dodaj
przyprawy,
suszone pomidory pokrojone w kostkę i
oliwę. Zamieszaj, a następnie dodaj
mięso i dokładnie wymieszaj. Z farszu uformuj 15 kotletów, u mnie każdy około 100 gram. Smaż kotlety na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony. Wyłóż kotlety do naczynia i przykryj aby nie ostygły. Przygotuj sos.Sos do mielonych250 g
sera philadephia250 ml
śmietanki250 ml wieprzowego
bulionu1 łyżka
pomidorowego przecierutłuszczyk z kotletówświeży
tymianek do smaku
sól i
pieprz do smaku

Przelej tłuszcz od smażenia kotletów do rondelka. Dodaj
serek,
śmietankę i
bulion. Mieszaj aż
serek się rozpuści. Dopraw sos przecierem,
solą i
pieprzem. Zagotuj i przelej do sosjerki. Posyp posiekanym
tymiankiem.Polecane przepisyKotlety mielone z
suszonymi pomidoramiKlopsiki
mięsne z
parmezanemPieczeń z
mięsa mielonego z
feta i
bazyliąMłoda kapusta, mielone i
ziemniaki czyli tradycyjnie
Polędwiczki wieprzowe w pomidorach