ßßß
Bakłażan i cukinię smażę lub grilluję w piekarniku. Uwielbiam te warzywa w sosie pomidorowym. Jeśli chodzi o mnie to taki jarski sos w zupełności by mnie zadowolił, ale moi mięsożercy nie dają się przekonać. Muszę przyznać, że frykadelki w tak przyrządzonym sosie smakuję wspaniale, a jeszcze do tego zapieczone z mozzarellą…po prostu pycha.Składniki: na 5 – 6 osób500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe1 cebula, starta na najmniejszych oczkach1 ½ łyżeczki soli½ łyżeczki pieprzu2 łyżki posiekanej pietruszki1 jajko5 łyżek śmietanki1 łyżeczka mieszanych ziół, u mnie bazylia, rozmaryn i tymianek
Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Stołową łyżką porcjuj mięso – frykadelki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw frykadelki do nagrzanego piekarnika, u mnie 200 ºC i termoobieg, na 10 minut. Wyjmij i przełóż do naczynia, w którym będą zapiekane z sosem.Sos pomidorowy z warzywami1 bakłażan1 zielona cukinia1 mała cebula4 ząbki czosnkugarść świeżych liści bazylii1 gałązka rozmarynu2 łyżki oliwy z oliwek2 puszki krojonych pomidorów1 mozzarella, około 125 g
Bakłażan i cukinię pokrój w plasterki, posól i odstaw na 15 minut. Najlepiej umieść warzywa na durszlaku. Następnie usmaż na patelni lub ugrilluj w piekarniku. Ułóż warzywa na frykadelkach.Teraz przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, przyprawy, zioła i zagotuj sos. Gotuj przez 5 minut. Wyjmij rozmaryn i wylej sos na frykadelki, poruszaj trochę łyżką, aby częściowo spłynął na dno naczynia. Na wierzchu ułóż kawałki mozzarella. Włóż do piekarnika i całość zapiecz przez 10 minut.Frykadelki w sosie można przygotować wcześniej, a dopiero później zapiec. Proponuję więc najpierw włożyć je do piekarnika bez mozzarella. Kiedy danie będzie już ciepłe wtedy dodajemy mozzarella. Mozzarella powinna być jedynie lekko roztopiona i ciągnąca.Podaj frykadelki z makaronem lub ryżem. Ja dzisiaj ugotowałam ryż z kalafiora .Polecane przepisyPierś z kurczaka zapiekana z mozzarellaFaszerowany bakłażan zapiekanyBardzo pomidorowy sos do makaronuWłoska zapiekanka z bakłażanaZapiekanka z halloumi i oberżyny